Gevolgen van eierstokkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Eierstokkanker heeft veel invloed op je leven. Je kunt last hebben van de gevolgen van de behandeling en angst hebben voor terugkeer van de kanker. Je kunt hierbij hulp krijgen. Bespreek dit met je behandelaar.

Als je geen eierstokken en baarmoeder meer hebt, kan je zelfbeeld veranderen: je voelt je misschien minder vrouw. Verder kan de ziekte invloed hebben op hoe je je voelt, op seksualiteit en intimiteit, contacten met anderen, werk en zingeving. 
  
Wil je weten hoe andere vrouwen met eierstokkanker omgaan? Lees de verhalen op de website van patiëntenorganisatie Olijf.

Lichamelijke klachten na de behandeling

Je kunt nog lang last hebben van de lichamelijke gevolgen van de behandeling, zoals:

Bekijk ook: hoe vaak komen de klachten voor.

Soms zijn de klachten tijdelijk, soms blijven ze aanhouden. Bespreek je klachten altijd met je arts. Mogelijk is er wat aan te doen. 

Andere gevolgen van kanker die vaak voorkomen zijn:

Angst voor terugkeer van eierstokkanker

Als je eierstokkanker hebt gehad, kun je bang zijn dat de kanker terugkomt. Je kunt zelf proberen om je angst te verminderen. Lees de tips voor omgaan met angst

Heb je erg veel last van angst? En belemmert die angst je in het dagelijks leven? Bespreek het dan met je arts of huisarts. Zij kunnen samen met jou zoeken naar iemand die jou kan helpen om met je angst om te gaan. Bijvoorbeeld de praktijkondersteuner van de huisarts of een psycholoog.

Hoe vaak hebben vrouwen last van de klachten?

Veel vrouwen met eierstokkanker hebben last van problemen met seksualiteit. Bekijk meer gevolgen door op het pijltje te klikken. In de grafiek zie je ook hoe vaak de klachten voorkomen bij vrouwen die geen eierstokkanker hebben.  

Hoe lang hebben vrouwen last van de klachten?

Sommige vrouwen hebben kort last van de klachten, anderen houden blijvend last. Bekijk meer klachten door op het pijltje te klikken.   

Goed om te weten: deze cijfers zijn geen voorspellingen maar gemiddelden van een grote groep mensen met dezelfde soort kanker. Lees meer over de cijfers.

Extra hulp en ondersteuning bij eierstokkanker

Er zijn verschillende zorgverleners die je extra kunnen begeleiden bij klachten bij kanker. Zowel in als buiten het ziekenhuis. Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met de begeleiding van mensen met kanker. Zoek via kanker.nl hulpverleners die ervaring hebben met kanker.  

Voor hulp en ondersteuning kun je ook bellen of mailen met patiëntenorganisatie Olijf.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Dorry Boll

Gynaecoloog-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

IKNL

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die eierstokkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021