Stoma bij eierstokkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Soms moet de arts tijdens de operatie een deel van de darm verwijderen. Als het daardoor niet (meer) mogelijk is om ontlasting via de normale weg kwijt te raken, krijg je een darmstoma.

Wat is een darmstoma?

Een stoma is een kunstmatige uitgang van de darm in de huid van de buik. Een stoma heeft geen sluitspier. Hierdoor kun je je ontlasting niet ophouden. Rond de stoma wordt een plastic opvangzakje geplakt. Hierin komt de ontlasting terecht.

Een stoma kan tijdelijk zijn. Het doel van een tijdelijk stoma is om de darm tijd te geven om te herstellen. Soms is een blijvend (definitief) stoma nodig. 

Er zijn 2 soorten stoma’s van de darm mogelijk. Een colostoma (een stoma van de dikke darm) of een ileostoma (een stoma van de dunne darm).

Stomazorg

Een stoma heeft invloed op je leven. De meeste ziekenhuizen bieden hiervoor speciale stomazorg. Je wordt begeleid door de stomaverpleegkundige bij alles wat met de stoma te maken heeft. 

Meer informatie over darmstoma vind je bij de Stomavereniging. Via deze vereniging kun je ook in contact komen met lotgenoten.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

Persoonlijke pagina

Dr. Dorry Boll

Gynaecoloog-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

Persoonlijke pagina

Illustratie vrouwen

Ervaringsdeskundigen met eierstokkanker

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021