Kijkoperatie bij eierstokkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de diagnose eierstokkanker krijg je bijna altijd een kijkoperatie van de buikholte. Dit gebeurt om te kijken of een operatie mogelijk en zinvol is. 

Lees op deze pagina over:

Waarom een kijkoperatie bij eierstokkanker?

Voordat de arts je opereert, wil de arts zeker weten dat hij of zij zoveel mogelijk tumorweefsel weg kan halen. Anders heeft een operatie geen zin. Daarom krijg je na de diagnose eierstokkanker en vóór de operatie bijna altijd een kijkoperatie van de buikholte.

Hoe gaat een kijkoperatie bij eierstokkanker?

Voor dit onderzoek ga je onder narcose. De arts onderzoekt je buikholte met een speciale kijkbuis: een laparoscoop. De arts brengt de laparoscoop via een kleine snee in je buik, meestal vlak boven of juist onder je navel.

De arts bekijkt de organen in de buikholte: de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken. Via de kijkbuis zijn ook het buikvlies, de blindedarm, een deel van de lever, de galblaas en een groot deel van de darm te zien. 

Hoe gaat het verder na de kijkoperatie?

Na de kijkoperatie besluit de arts of een operatie mogelijk is. Is de tumor te uitgebreid om te opereren, dan adviseert de arts vaak om te starten met 3 kuren chemotherapie. Als de chemotherapie aanslaat en de tumor kleiner wordt, kan de arts vaak alsnog opereren.

Bijwerkingen van een kijkoperatie bij eierstokkanker

Tijdens de kijkoperatie brengt de arts koolzuurgas in je buik om de organen in je buik beter te zien. Het gas mag na de operatie weer uit je buik, maar er blijft altijd iets achter. Daardoor kun je na de operatie nog een aantal dagen buikpijn hebben.

Het overgebleven gas kan zich ook ophopen onder het middenrif. Je voelt dan pijn in je schouder. Na een paar dagen is dat weer over.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Dorry Boll

Gynaecoloog-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die eierstokkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2021