Doelgerichte therapie bij eierstokkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Doelgerichte therapie is bij eierstokkanker een behandeling als genezing niet meer mogelijk is. Het kan de groei van de kanker remmen en je leven verlengen. 

Er zijn 2 soorten doelgerichte medicijnen bij eierstokkanker:

Bevacizumab bij eierstokkanker

Bevacizumab is een medicijn dat de aanmaak van nieuwe bloedvaten remt. Het probeert tegen te gaan dat er nieuwe bloedvaatjes rondom de tumor ontstaan. Als er minder bloedvaten zijn, gaat er minder bloed en dus minder zuurstof en voedingsstoffen naar de tumor. Zo groeit de tumor minder hard, stopt de tumor met groeien of wordt de tumor kleiner.

Wanneer krijg je bevacizumab?

Wanneer eierstokkanker terugkomt, kun je bevacizumab krijgen samen met verschillende soorten chemotherapie. Je krijgt de medicijnen via een infuus.

Je kunt bevacizumab krijgen wanneer de ziekte voor de eerste keer terugkomt. Of bij de tweede keer dat de ziekte terugkomt. 

Wanneer je klaar bent met de chemokuren, kun je bevacizumab blijven gebruiken. Je krijgt het dan per infuus in het ziekenhuis. Doel van de behandeling is proberen te voorkomen dat eierstokkanker terugkeert en uitzaait. Dit heet een onderhoudsbehandeling.  

Bijwerkingen van bevacizumab

Bekijk op bijwerkingenbijkanker.nl de bijwerkingen van bevacizumab bij eierstokkanker.

PARP-remmers bij eierstokkanker

PARP-remmers zijn medicijnen in de vorm van capsules, die het herstel van kankercellen tegengaan na chemotherapie met carboplatin of cisplatin. Ze blokkeren een specifiek eiwit (PARP) dat cellen gebruiken om schade aan hun DNA te herstellen. Daardoor kunnen PARP-remmers de groei van de kanker afremmen.

Wanneer krijg je een PARP-remmer?

Je kunt een PARP-remmer krijgen als onderhoudsbehandeling na afloop van chemotherapie.  

Er zijn op dit moment 2 situaties waarin je een PARP-remmer kunt krijgen:

  • bij eierstokkanker in een laat stadium (stadium 2B-4)
  • bij terugkeer van de eierstokkanker

PARP-remmers bij eierstokkanker in een laat stadium (stadium 2B-4)

Ben je na de gecombineerde behandeling van operatie en chemotherapie (bijna) ziektevrij geworden? Dan kun je na je behandeling een onderhoudsbehandeling krijgen met een PARP-remmer. Doel is proberen te voorkomen dat eierstokkanker terugkeert.

PARP-remmers werken niet bij iedereen even goed. Ze werken het best bij vrouwen die al een storing in het herstel van DNA hebben. Dat is bijvoorbeeld bij vrouwen met een BRCA-mutatie.  

PARP-remmers bij terugkeer van de eierstokkanker

Wanneer de ziekte terugkomt, krijg je meestal eerst chemotherapie. Als de ziekte hier goed op reageert, kun je daarna een behandeling krijgen met een PARP-remmer. Maar alleen als je niet eerder een PARP-remmer hebt gehad. Doel is om de ziekte te remmen.

Bijwerkingen van PARP-remmers bij eierstokkanker

PARP-remmers hebben bijwerkingen. Bijwerkingen die vaak voorkomen zijn: 

  • misselijkheid en overgeven
  • vermoeidheid 
  • bloedarmoede

Je arts en verpleegkundige vertellen je welke andere bijwerkingen je kunt verwachten. 

Tijdens de behandeling let je oncoloog goed op de werking en bijwerkingen. Zolang de PARP-remmer goed werkt en de bijwerkingen voor jou acceptabel zijn, kun je doorgaan met de behandeling.

Wat is doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die specifiek aangrijpen op de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Dorry Boll

Gynaecoloog-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Els Witteveen

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die eierstokkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2022