Behandeling van teruggekeerde eierstokkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De kans dat eierstokkanker na de behandeling terugkomt, is groot. Als dat gebeurt, is genezing bijna nooit mogelijk. Wel kun je een behandeling krijgen om klachten te verminderen en de ziekte te remmen.

Na de behandeling van eierstokkanker in een laat stadium is de kans groot dat de ziekte terugkomt. Dit gebeurt meestal in de eerste 3 jaar. Om de terugkeer van eierstokkanker zo vroeg mogelijk op te sporen, kom je regelmatig op controle.

Lees op deze pagina verder over:

Symptomen van teruggekeerde eierstokkanker 

Wanneer eierstokkanker terugkomt, kun je dezelfde symptomen hebben als bij de eerste diagnose: 

  • een gezwollen buik
  • buikpijn
  • een vol gevoel
  • afvallen
  • vermoeidheid 

Wacht bij dit soort klachten niet op de volgende controle-afspraak, maar neem snel contact op met je arts. 

Hoe groot is de kans dat eierstokkanker terugkomt na behandeling?

Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag. De kans dat de ziekte terugkomt, hangt onder andere af van het stadium van de ziekte en hoe goed de arts de tumor en eventuele uitzaaiingen heeft kunnen verwijderen. 

Als je chemotherapie of doelgerichte therapie krijgt, speelt ook mee hoe goed deze aanvullende behandeling werkt.

Je arts kan het beste aangeven hoe groot de kans op terugkeer is. Die kent jouw situatie. 

Lenneke leeft al 8 jaar met eierstokkanker

Vooruitzichten bij terugkeer van eierstokkanker

Wanneer de kanker terugkomt na de behandeling, is genezing nog maar zelden mogelijk. Wel kun je een behandeling krijgen om klachten te verminderen en de ziekte te remmen, zoals chemotherapie en/of doelgerichte therapie

Het kan zijn dat je van deze behandelingen veel bijwerkingen krijgt. Daarom is het belangrijk dat je steeds met je arts bespreekt of de voordelen van de behandeling opwegen tegen de nadelen. 

Wachten met behandelen

Vaak adviseert de arts bij terugkeer van de ziekte om te wachten met behandelen tot je klachten hebt. Wachten heeft als voordeel dat je niet direct te maken krijgt met bijwerkingen van medicijnen en controle-bezoeken in het ziekenhuis. Dat kan je kwaliteit van leven verhogen. 

Voor je levensverwachting maakt wachten met behandelen niet uit. Vrouwen die pas met de behandeling beginnen als ze klachten krijgen, leven even lang als vrouwen die meteen met de behandeling starten. 

Het kan zwaar zijn om te weten dat er weer kanker in je lichaam zit, maar dat de behandeling niet meteen start. Bespreek je gedachten en gevoelens met je arts. Samen kun je beslissen wat een goed moment is om met de behandeling te starten.

Behandeling als eierstokkanker voor de eerste keer terugkomt

Wanneer eierstokkanker terugkomt, kun je opnieuw chemotherapie krijgen, vaak samen met doelgerichte therapie. De arts bespreekt met je welke medicijnen in jouw situatie het beste zijn. 

Als je een hormoongevoelige tumor hebt, kun je anti-hormonale therapie krijgen. De patholoog kan via weefselonderzoek bepalen of de tumor gevoelig is voor hormonen.

Een operatie kan soms ook helpen om klachten te verminderen, bijvoorbeeld wanneer de kanker leidt tot verstopping van de darm. Je arts bepreekt met je of een operatie in jouw situatie een optie is. 

Chemotherapie samen met bevacizumab 

Je kunt chemotherapie krijgen in combinatie met het medicijn bevacizumab. Dit middel heeft als doel de ziekte te remmen. 

Je kunt het krijgen bij de eerste keer dat de ziekte terugkomt of bij de tweede keer dat de ziekte terugkomt.

Na de chemotherapie kun je doorgaan met bevacizumab. Je kunt het gebruiken tot het niet meer werkt.

Eerst chemotherapie, dan een PARP-remmer

Soms kun je na chemotherapie een behandeling krijgen met PARP-remmers. Ze hebben als doel om de ziekte te remmen.

Je kunt voor deze behandeling in aanmerking komen als de ziekte goed reageert op chemotherapie en je een hooggradige (agressieve) tumor hebt.

Geen chemotherapie, alleen een PARP-remmer 

Kun je vanwege gezondheidsproblemen geen chemotherapie krijgen na terugkeer van de ziekte, dan kun je ook een PARP-remmer krijgen. Ook dit medicijn heeft als doel de ziekte te remmen.

Je kunt voor deze behandeling in aanmerking komen als je een hooggradige (agressieve) tumor hebt.

Behandeling als eierstokkanker voor de tweede of derde keer terugkomt

De chemotherapie en/of doelgerichte therapie kunnen ervoor zorgen dat de kankercellen voor een tijdje stoppen met groeien. Op een gegeven moment reageren de kankercellen niet meer op de behandeling. Ze gaan dan weer verder met groeien en delen. De arts bespreekt met je welke behandeling dan mogelijk is. 

Soms is het mogelijk om mee te doen aan studies waarin onderzocht wordt hoe goed een behandeling werkt (trials). Je kunt natuurlijk ook zelf vragen of je mee kan doen aan zo'n studie.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Dorry Boll

Gynaecoloog-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Els Witteveen

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die eierstokkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021