Uitgezaaide dunnedarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Informatie over uitgezaaide dunnedarmkanker

Kanker kan uitzaaien. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase. Een tumor in de dunne darm kan op verschillende manieren uitzaaien: via de bloed- of lymfevaten of via de buikholte. 

Uitzaaiingen via de lymfevaten en bloedvaten

Dunnedarmkanker ontstaat in de binnenste laag van de dunne darm. Als de tumor verder in de darmwand groeit, wordt de kans groter dat er kankercellen losraken. Die losse kankercellen kunnen zich verder door het lichaam verspreiden via de lymfevaten of bloedvaten. Zo kunnen er uitzaaiingen ontstaan in bijvoorbeeld de lever, de longen of de botten.  

Uitzaaiingen in de buikholte

Als de tumor verder in de darmwand groeit, wordt de kans groter dat er kankercellen losraken. De losgeraakte kankercellen kunnen zich in de buikholte uitzaaien. Bijvoorbeeld naar het buikvlies, het vlies dat de binnenkant van de buikholte bekleedt. Het buikvlies heet ook wel peritoneum. Ook kunnen de kankercellen in andere organen in de buikholte terechtkomen.  

Lees verder over de behandeling van uitgezaaide dunnedarmkanker.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Geert-Jan Creemers

Dr. Geert-Jan Creemers

Internist-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

illustratie-arts-vrouw

Drs. Laura Legué

Arts-assistent interne geneeskunde, Catharina Ziekenhuis 

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2019