Behandeling van dunnedarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Na de diagnose hoor je van je arts welke behandeling je kunt krijgen. Je kunt in dit gesprek ook je eigen wensen aangeven. 

Een operatie is de enige behandeling die tot genezing kan leiden. Dat heet een ‘in opzet curatieve behandeling’. Soms krijg je voorafgaand aan of na de operatie chemotherapie.  

Behandeling van uitgezaaide dunnedarmkanker

Wanneer dunnedarmkanker is uitgezaaid, is genezing meestal niet meer mogelijk. De behandeling heeft dan als doel om de kwaliteit van het leven te verbeteren en het leven mogelijk te verlengen. Dit soort behandelingen heten palliatieve behandelingen. Bij uitgezaaide dunnedarmkanker worden chemotherapie, bestraling en een operatie tegen de klachten gegeven.  Misschien wil je afzien van een behandeling

Heel soms worden uitzaaiingen van dunnedarmkanker behandeld met verwarmde chemotherapie in de buikholte (HIPEC) of radiofrequente ablatie (RFA). Dit zijn behandelingen die eigenlijk bij dikkedarmkanker worden gegeven. Lees in het dossier dikkedarmkanker hoe de HIPEC-behandeling en RFA werken. 

Multidisciplinair overleg

Bij je behandeling zijn verschillende specialisten betrokken: artsen en verpleegkundigen. Zij overleggen regelmatig met elkaar. Dit overleg heet het multidisciplinair overleg (MDO). Soms zitten er in het MDO ook gespecialiseerde artsen uit andere ziekenhuizen.

Behandelplan

De behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan voor je. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.

Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:

  • welk stadium en kenmerken de tumor heeft
  • of er sprake is van erfelijke belasting
  • of er uitzaaiingen zijn

Maar ook jouw persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat je daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat je samen met het behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.

Behandelvoorstel bespreken

Na het multidisciplinair overleg zal de arts het behandelvoorstel met je bespreken. Tijdens dit gesprek kun je ook je wensen en verwachtingen aangeven. In sommige situaties zal de arts je een keuze voorleggen. Aan elk besluit zitten voor- en nadelen. Bespreek die met de arts. Je kunt met je vragen ook terecht bij een (gespecialiseerd) verpleegkundige.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je bepaalde rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je kunt altijd een second opinion aanvragen.
Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Geert-Jan Creemers

Dr. Geert-Jan Creemers

Internist-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Laura Legué

Arts-assistent interne geneeskunde, Catharina Ziekenhuis 

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2019