Onderzoek en diagnose

MRI-scan van de lever

Opslaan
Een MRI-scan kan een aanvullend onderzoek zijn als een echo of CT-scan niet voldoende duidelijkheid geeft.

Met een MRI-scan is beter onderscheid te maken tussen goedaardige een kwaadaardige afwijkingen. Ook kunnen moeilijk zichtbare uitzaaiingen met een MRI-scan opgespoord worden.  

Hoe gaat een MRI-scan?

Een MRI-scan werkt met een magneetveld, radiogolven en een computer. De techniek maakt dwars- of lengtedoorsneden van uw lichaam zichtbaar. Zo kan de arts een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien. 

Tijdens dit onderzoek ligt u in een soort koker. Sommige mensen vinden dit benauwend. Sommige MRI-apparaten maken nogal wat lawaai. Hiervoor krijgt u oordopjes in. U kunt soms ook naar uw eigen muziek luisteren.

Via de intercom blijft u altijd in contact met de laborant. De arts is tijdens het onderzoek in een andere ruimte. Soms krijgt u tijdens het onderzoek contrastvloeistof ingespoten via een bloedvat in uw arm. 

Een MRI-scan werkt met een sterk magneetveld. Daarom mag u niet in de MRI-scan als u een pacemaker heeft, of als u metaalsplinters in uw oog of elders in uw lichaam heeft. Metalen voorwerpen zoals een mobiele telefoon en sleutels mogen ook niet in de MRI-scan komen. 

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging.

MRI-scan

Deze video legt uit hoe een MRI-scan in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2014

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Burgmans, M.C. (radioloog)