Behandeling bij dikkedarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor dikkedarmkanker. Het ligt aan je situatie welke behandeling het meest geschikt is. Het is ook mogelijk om te besluiten om niet behandeld te worden.

Artsen doen ook onderzoek naar nieuwe behandelingen van dikkedarmkanker of uitzaaiingen van darmkanker. Soms kun je meedoen aan een van de onderzoeken naar dikkedarmkanker en een van deze behandelingen krijgen.

Verwijdering door endoscopie

Bij een heel vroeg stadium van darmkanker kan soms de kwaadaardige poliep met een endoscoop worden verwijderd. Dat gebeurt tijdens de coloscopie. Het weggehaalde weefsel wordt onderzocht door de patholoog. Uit dit onderzoek kan blijken dat een aanvullende operatie nodig is.

Operatie

Bij dikkedarmkanker is een operatie de meest gegeven behandeling. De chirurg verwijdert in elk geval het deel van de darm waar de tumor zit. Ook wordt het vetweefsel in de buurt met daarin de lymfeklieren weggehaald. De operatie kan gecombineerd worden met chemotherapie.

Behandelingen van uitgezaaide dikkedarmkanker

Als er uitzaaiingen zijn van dikkedarmkanker zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Soms krijg je een combinatie van behandelingen:

  • Operatie. In sommige gevallen kunnen uitzaaiingen in de lever en/of de longen worden verwijderd met een operatie.
  • Radiofrequente ablatie (RFA) of microwave ablatie (MWA). Dit is een behandeling waarbij uitzaaiingen in de lever worden weggebrand. Ablatie kan tijdens een operatie gebeuren, maar ook met een echo of CT-scan. 
  • Operatie en HIPEC. Patiënten met uitzaaiingen in het buikvlies kunnen soms door cytoreductieve chirurgie (CRS) met hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC) behandeld worden. Bij deze behandeling worden zo veel mogelijk alle zichtbare buikvliesuitzaaiingen verwijderd. Dit heet cytoreductieve chirurgie. In dezelfde operatie wordt hierna de buikholte gespoeld met verwarmde chemotherapie. 
  • Bestraling. Soms kunnen uitzaaiingen in de lever of de longen bestraald worden. Dit kan een optie zijn als een operatie of radiofrequente ablatie van uitzaaiingen niet mogelijk is. 
  • Chemotherapie. Chemotherapie kan gegeven worden voorafgaand aan een andere behandeling zoals een operatie of bestraling. Het doel van de chemotherapie is om de uitzaaiingen kleiner te maken. Mensen met uitgezaaide darmkanker die niet meer beter kunnen worden, krijgen soms chemotherapie om de tumor te remmen en de klachten te verminderen. 
  • Doelgerichte therapie. Soms is doelgerichte therapie een optie bij uitgezaaide dikkedarmkanker. Doelgerichte therapie wordt vaak gecombineerd met chemotherapie. 

Multidisciplinair overleg

De arts bespreekt je ziektegeschiedenis met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). In veel ziekenhuizen in Nederland betrekken de artsen ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen bij het multidisciplinaire overleg. 

Behandelplan

De behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan voor je. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.

Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:

  • welk stadium en kenmerken de tumor heeft
  • of er sprake is van erfelijke belasting
  • of er uitzaaiingen zijn

Maar ook jouw persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat je daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat je samen met het behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.

Behandelvoorstel bespreken

Na het multidisciplinair overleg zal de arts het behandelvoorstel met je bespreken. Tijdens dit gesprek kun je ook je wensen en verwachtingen aangeven. In sommige situaties zal de arts je een keuze voorleggen. Aan elk besluit zitten voor- en nadelen. Bespreek die met de arts. Je kunt met je vragen ook terecht bij een (gespecialiseerd) verpleegkundige.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Darmkanker: de behandeling

Diverse deskundigen vertellen over wat de behandeling van darmkanker inhoudt. Bekijk de video.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Foto Jeroen Buijsen

Dr. Jeroen Buijsen

Radiotherapeut-oncoloog, Maastro

Foto Manon Spaander

Dr. Manon Spaander

Maag-darm-leverarts en hoogleraar in de Gastrointestinale oncologie, Erasmus MC

LinkedIn

Foto Pieter Tanis

Prof. dr. Pieter Tanis

Chirurg-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal

Laatste update: april 2018