Röntgenfoto bij botkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een röntgenfoto is vaak het eerste onderzoek bij problemen aan een bot of gewricht. Met een röntgenfoto kan de arts goed bekijken of je misschien botkanker hebt.

De arts maakt een röntgenfoto van de plek waar je pijn hebt, of waar een zwelling zit. Als er een tumor in het bot zit, is dat vaak te zien op een röntgenfoto. Het is dan vaak nog niet duidelijk of de tumor goedaardig (geen kanker) of kwaadaardig (kanker) is. Hiervoor is meer onderzoek nodig, met een MRI-scan of CT-scan.

Wat is een röntgenfoto?

Een röntgenfoto wordt gemaakt met röntgenstraling. Röntgenstralen maken de binnenkant van je lichaam zichtbaar op een foto. 

Wanneer een röntgenfoto bij kanker? 

Een röntgenfoto krijg je als je kanker hebt vaak van je borst(holte) of van je botten.  

Zo wordt bijvoorbeeld een tumor in je longen zichtbaar. Een röntgenfoto van je borstholte heet een longfoto. Bij onderzoek naar borstkanker heet de röntgenfoto een mammografie. 

Op een röntgenfoto zijn ook botbreuken goed te zien. Botbreuken kunnen ontstaan als de kanker is uitgezaaid naar de botten. 

Hoe gaat een röntgenfoto? 

Voor het maken van de röntgenfoto ga je op een onderzoekstafel liggen of je gaat voor een plaat staan. Soms moet je een bepaalde houding aannemen. Of je moet bijvoorbeeld in- of uitademen tijdens het maken van de foto. 

Het maken van de foto duurt minder dan een seconde.  

Over het algemeen hoef je je niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af. Metaal verstoort namelijk het beeld van de apparatuur. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Floortje Verspoor

Dr. Floortje Verspoor

Oncologisch orthopedisch chirurg, Amsterdam UMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die botkanker hebben (gehad)

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Nanna Tiemes

Verpleegkundig specialist orthopedie, UMCG

Logo-Patiëntenplatform-Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023