Behandeling van een brughoektumor

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Doel van de behandeling bij een brughoektumor is schade door groei van de tumor te voorkomen.

Er zijn 3 behandelingen mogelijk:

  • wait-and-scan 
  • operatie (craniotomie)
  • bestraling

Wait-and-scan

Hoe snel een brughoektumor groeit, is niet altijd goed voorspelbaar. Meestal groeit de tumor langzaam, 1 à 2 mm per jaar. Soms kan de tumor ook jarenlang niet groter worden. Daarom is het soms niet nodig om direct tot behandeling over te gaan. Je krijgt dan regelmatig controle en de behandeling begint pas als de tumor is gegroeid.

Operatie

Is behandeling nodig, bijvoorbeeld doordat je klachten hebt, dan is een operatie om de tumor te verwijderen de behandeling waarmee de meeste ervaring bestaat. Maar een operatie in de brughoek geeft risico op schade aan belangrijke weefsels, zoals zenuwen. Daarom zal de arts in sommige gevallen alleen een deel van de tumor verwijderen. De rest van de tumor kan dan, zo nodig, bestraald worden.

Bestraling

Bij kleine (maar wel groeiende) tumoren kan goed gekozen worden voor bestraling als eerste behandeling. Ook als een operatie niet mogelijk is, of als slechts een deel van de tumor verwijderd kan worden, kun je soms een behandeling met een speciale vorm van bestraling krijgen. Dit heet hoge precisie bestraling. Het doel van deze behandeling is de tumorgroei te stoppen.

Lees verder over bestraling bij een brughoektumor.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

Logo Stichting Hersentumor.nl

Stichting Hersentumor.nl

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2017