Medische termen operatie van de borst

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij de diagnose borstkanker zal de arts bijna altijd voorstellen een operatie te doen. Bij deze behandeling kun je lastige medische termen tegenkomen. Onderstaande lijst kan je helpen om die vaktermen goed te begrijpen. 

Wil je meer weten over de operatie? Lees dan de uitgebreide informatie over de behandeling van borstkanker

Ook voor de andere onderdelen van borstkanker is er een lijst met medische termen. Bekijk het woordenboek borstkanker.

A

Afwachtend beleid

Expectatief beleid
Er zijn uitzaaiingen in de lymfeklieren van de borst gevonden. Als de uitzaaiingen nog heel klein zijn, kan de arts voorstellen om niet direct een behandeling te geven, maar af te wachten hoe de ziekte zich ontwikkelt.

B

Borstamputatie

Ablatio, amputatie, mastectomie
Het weghalen van de hele borst met een operatie.

Borstbesparende operatie

Borstsparende operatie, lumpectomie
Een operatie waarbij de arts de tumor weghaalt uit de borst, maar de rest van de borst behouden blijft.

G

Gemodificeerde radicale mastectomie

GRM
Dit is een operatie waarbij de arts de hele borst weghaalt, en tegelijk ook de lymfeklieren in de oksel (een okselkliertoilet).

J

Jodiummarker

I125-marker
Dit is een klein metalen staafje. De radioloog plaatst dit staafje in de borst. Dat gebeurt meestal als de tumor niet goed voelbaar (palpabel) is, of bij een voorbehandeling met chemotherapie. Tijdens de operatie kan de chirurg dan goed zien waar de tumor zit. Zo weet de chirurg precies welk weefsel hij of zij moet weghalen.

L

Laesie

Afwijkend weefsel, haard
Weefsel dat anders is dan het hoort te zijn. Een voorbeeld is een knobbel in de borst.

Lymfadenopathie

Vergrote of opgezette lymfeklieren. Bij borstkanker zitten deze lymfeklieren vaak in de oksel. Ook kan de arts de klieren voelen bij lichamelijk onderzoek.

M

MARI-klier

Een lymfeklier met uitzaaiingen waarin de arts een marker heeft geplaatst.

MARI-procedure

Een lymfeklier met uitzaaiingen heeft een marker gekregen. Dat gebeurt meestal na een voorbehandeling met chemotherapie (neo-adjuvante chemotherapie). Bij de operatie zoekt de chirurg deze klier op en verwijdert deze. Als de uitzaaiingen in de lymfeklier weg zijn, hoeven de rest van de lymfeklieren meestal geen behandeling meer te krijgen.

O

Okselkliertoilet

OKD, okselklierdissectie, okselklierverwijdering
Een okselkliertoilet is een operatie waarbij de chirurg alle lymfeklieren in de oksel verwijdert. De patholoog onderzoekt of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zitten. Bij deze uitzaaiingen kan een aanvullende behandeling nodig zijn. Dat kan met chemotherapie, hormonale therapie, doelgerichte therapie en/of bestraling.

P

Post-operatief

Nadat de operatie is gebeurd.

Pre-operatief

Voordat de operatie gaat gebeuren.

R

Resectie

Excisie, operatieve verwijdering
Het weghalen van weefsel met een operatie. Bij borstkanker gaat het om het weghalen van de tumor.

S

Schildwachtklier

Poortwachterklier, sentinel node, SN, SWK
De schildwachtklier is de lymfeklier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Borstkanker kan uitzaaiien naar de lymfeklieren. Als borstkanker uitzaait, is dat vaak als eerste naar de schildwachtklier.

Schildwachtklierprocedure

Poortwachtersklierprocedure, sentinel lymph node biopsy, sentinel node procedure
Een schildwachtklierprocedure is een operatie waarbij de chirurg de schildwachtklier opzoekt en verwijdert. Doel van dit onderzoek is om uitzaaiingen in de lymfeklieren zo vroeg mogelijk te ontdekken. De schildwachtklier is de lymfeklier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Om de schildwachtklier te vinden, krijgt de patiënt een klein beetje radioactieve vloeistof in de borst gespoten. Tijdens de operatie aan de borst spoort de arts de schildwachtklier op met een apparaatje dat radioactiviteit kan meten. Soms spuit de arts ook nog blauwe inkt in de buurt van tumor. De lymfebanen kleuren dan blauw. Zo kan de arts ze volgen tot aan de schildwachtklier. Dan verwijdert de arts de schildwachtklier. De patholoog onderzoekt of de er kankercellen zitten in de schildwachtklier.

Seroom

Wondvochtophoping
Een zwelling met vocht in de borst, of in de oksel. Een seroom kan ontstaan na de operatie. Uit de operatiewond komt vocht. Dat is normaal. In de eerste dagen na de operatie voert een drain (slangetje) het operatievocht af. Vaak wordt het vocht vanzelf minder. Maar soms ontstaat er een zwelling met vocht. Dan kan het nodig zijn om het vocht weg te zuigen met een punctie.

Snijvlak

Marge, resectiemarge
Tijdens een operatie haalt de arts de tumor weg. De arts haalt ook wat gezond weefsel weg dat om de tumor heen zit. Zo heeft de arts meer zekerheid dat hij of zij zoveel mogelijk kankercellen verwijdert. Het snijvlak is de rand van gezond weefsel dat is weggehaald.

T

Tumorbed

Dit is de plek waar de tumor zat, voor de operatie.

Tumorvrije marge

Tijdens een operatie haalt de arts de tumor weg. En ook een randje gezond weefsel dat om de tumor heen zit. Zo weet de arts meer zeker dat hij of zij alle kankercellen verwijdert. De afstand tussen de tumor en de rand van het weggehaalde weefsel zonder kankercellen heet tumorvrije marge.

V

VG

Voorgeschiedenis
Afkorting van: voorgeschiedenis

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Lori van Roozendaal

Chirurg in opleiding, Zuyderland Medisch Centrum

Foto Marjolein Smidt

Prof. Marjolein Smidt

Chirurg-oncoloog, Maastricht UMC+

Persoonlijke pagina

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2020