Waar komen uitzaaiingen van borstkanker voor?

Opslaan

Meestal zaait borstkanker uit naar de botten, lever, longen of de hersenen. Uitzaaiingen kunnen op verschillende plekken tegelijk voorkomen.

Uitzaaiingen van borstkanker in andere organen heten uitzaaiingen op afstand. Een ander woord hiervoor is metastasen.

Uitzaaiingen in de botten

Als borstkanker uitzaait, is dat meestal naar de botten. Dat is zo bij ongeveer 85% van de patiënten met uitgezaaide borstkanker. Vaak blijven de uitzaaiingen voor een lange periode alleen in de botten zitten. Pas later verspreiden ze zich naar andere organen in het lichaam.

Lees verder over uitzaaiingen in de botten.

Uitzaaiingen in de lever

Ongeveer de helft van de vrouwen met uitgezaaide borstkanker heeft uitzaaiingen in de lever. Je hebt dan geen leverkanker, maar uitgezaaide borstkankercellen in de lever.

De lever is een orgaan waar veel bloedvaten doorheen lopen. Kankercellen kunnen daardoor al snel in de lever terecht komen.

Meer informatie over uitzaaiingen in de lever.

Uitzaaiingen in de longen

Bij 1 op de 5 uitgezaaide borstkankers gaat het om uitzaaiingen in de longen. Je hebt dan geen longkanker, maar uitgezaaide borstkankercellen in de longen.

Lees meer over uitzaaiingen in de longen.

Uitzaaiingen in de hersenen

Bij 1 of de 10 mensen met uitgezaaide borstkanker gaat het om uitzaaiingen in de hersenen. Bij uitzaaiingen in de hersenen zijn er vaak ook al uitzaaiingen in andere organen.

Meer over uitzaaiingen in de hersenen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Esther Siemerink, internist-oncoloog, ZGT, Dr. Rhodé Bijlsma, internist-oncoloog, UMC Utrecht, Borstkankervereniging Nederland (BVN)