Zeldzame vormen van borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Er bestaan ook zeldzame vormen van borstkanker.

Ziekte van Paget

Bij de ziekte van Paget zitten tumorcellen in de bovenste laag van de huid, meestal in of rondom de tepel.

Symptomen van de ziekte van Paget kunnen zijn:

  • jeukende uitslag op de tepel en soms de tepelhof, eventueel met vocht
  • bloedverlies uit de tepel 
  • naar binnen getrokken tepel
  • knobbeltjes op de borst, vooral onder de tepel

Bij ongeveer 3% van de borstkankers gaat het om de ziekte van Paget. Deze vorm komt vooral voor bij vrouwen tussen de 50 en 60 jaar.

Phyllodestumor

Een phyllodestumor ontstaat in de melkklieren of bindweefsel van de borst. De tumor kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Ongeveer 20% van de phyllodestumoren zijn kwaadaardig.

Een phyllodestumor groeit meestal snel, binnen een paar weken of maanden is een knobbeltje te voelen. Als de tumor verder groeit, kan deze een zweer of open wond op de borsthuid veroorzaken.

Alleen kwaadaardige tumoren kunnen uitzaaien. Bij phyllodestumoren is dat meestal naar de longen.

Minder dan 1% van de borsttumoren is een phyllodestumor. De vooruitzichten zijn gunstig: na 5 jaar zijn bijna alle patiënten nog in leven.

Medullair carcinoom

Medullair carcinoom is een vorm van invasief ductaal carcinoom. Deze vorm wordt meestal ontdekt door een knobbeltje in de borst. Medullair carcinoom kan ook pijn, zwelling, roodheid of gevoeligheid in de borst veroorzaken.

De tumoren kunnen groot worden, maar meestal zijn de vooruitzichten goed. Soms zaait de tumor uit naar de lymfeklieren in de oksel.

Minder dan 2% van de borstkankers zijn een medullair carcinoom.

Tubulair carcinoom

Ook tubulair carcinoom is een vorm van ductaal carcinoom. Bij deze vorm ontstaan er veel kleine klieren en buisjes die erg lijken op de normale melkklieren en melkbuisjes. Een tubulair carcinoom is meestal klein (1 cm of minder) en voelt stevig en hard aan.

Tubulair carcinoom zaait bijna nooit uit; meestal zijn de vooruitzichten goed. Ongeveer 1% van alle borstkankers is een tubulair carcinoom.