Echografie bij borstkanker

Opslaan

De echografie kan afwijkingen in het borstweefsel laten zien. Je krijgt een echografie van de borst als op de mammografie een afwijking zichtbaar is.

Voel je een afwijking in de borst maar is deze niet te zien op de mammografie? Ook dan maakt de arts een echografie om meer duidelijkheid te krijgen. 

Afwijkingen in de borst

Een echografie maakt veranderingen in het borstweefsel zichtbaar. Met de echografie kan de arts inschatten of het gaat om een holte gevuld met vocht (cyste), een goedaardige afwijking of een kwaadaardige tumor.

Bij twijfel over de afwijking kan de arts een biopsie voorstellen. Hiermee wordt het borstweefsel verder onderzocht.

Uitzaaiingen in de oksel

Ook kan de arts met de echografie de oksel onderzoeken. Als borstkanker uitzaait, is dat vaak als eerste naar de lymfeklieren in de oksel.

Vindt de arts een afwijking in de okselklieren, dan wordt deze verder onderzocht. Dat gebeurt met een punctie van de okselklier.

Echografie van de lever

Met een echografie van de lever kan de arts mogelijke uitzaaiingen in de lever in beeld brengen. Ongeveer de helft van de vrouwen met uitgezaaide borstkanker heeft uitzaaiingen in de lever.

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Wat is een echografie?

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op de huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over de huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Inge-Marie Obdeijn, radioloog, Erasmus MC, Borstkankervereniging Nederland (BVN), Prof. Ruud Pijnappel, radioloog, UMC Utrecht