Botscan bij borstkanker

Opslaan

Met een botscan kunnen uitzaaiingen van borstkanker in de botten opgespoord worden.

Botscan

Deze video legt uit hoe een botscan in zijn werk gaat.

Een botscan is een onderzoek dat de botten zichtbaar maakt. Zo kan de arts zien of er uitzaaiingen of andere afwijkingen in de botten zitten. Een andere naam voor een botscan is skeletscintigrafie.

Afwijkingen in de botten zichtbaar maken

Voor de botscan krijg je een licht radioactieve stof ingespoten in een bloedvat in de arm. De stof maakt de botten en de afwijkingen erin zichtbaar op de foto’s.

Het duurt een tijdje voordat de stof in de botten zit: 3 tot 4 uur. Daarna maakt de arts de foto’s.

In de tijd dat je moet wachten, hoef je niet op de afdeling te blijven. Het advies is wel om in de wachttijd veel water te drinken.

Hoe gaat een botscan?

Tijdens de scan lig je op een onderzoekstafel. De tafel beweegt langzaam tussen twee camera’s door.

Eén camera hangt boven je en de andere onder je. Dit zijn gammacamera’s die de straling in de botten kunnen vastleggen op foto’s.

Soms maakt de camera nog extra foto’s. De camera draait dan langzaam om je heen en maakt foto’s uit verschillende posities. Zo krijgt de arts een 3D-beeld van de afwijkingen in de botten.

De radioactiviteit van de stof is laag en niet gevaarlijk. Je kunt gewoon contact hebben met andere mensen. In de twee dagen na het onderzoek plas je de stof gewoon uit.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Inge-Marie Obdeijn, radioloog, Erasmus MC, Borstkankervereniging Nederland (BVN), Prof. Ruud Pijnappel, radioloog, UMC Utrecht