Nieuwe ontwikkelingen bij borstkanker

Opslaan

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het verbeteren van de behandeling van borstkanker. Zowel naar nieuwe technieken als naar het voorkomen van onnodig behandelen. Met daarbij steeds meer aandacht voor de kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling.

Een greep uit de lopende onderzoeken:

Schildwachtklierprocedure achterwege laten

Bij vrijwel alle vrouwen met borstkanker wordt een schildwachtklierprocedure verricht als er bij eerder onderzoek geen uitzaaiingen in de lymfeklieren van de oksel zijn gevonden. In een klinische studie wordt nu onderzocht of een schildwachtklierprocedure wel bij al deze vrouwen nodig is.

Optimale duur van hormonale therapie

Een behandeling met hormonale therapie duurt tussen de 5 en 10 jaar. De optimale duur van verschillende soorten hormonale behandelingen is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn klinische studies gaande die dit onderzoeken. Deze onderzoeken duren dan ook een lange tijd.

Alleen hormonale therapie voor de operatie

Vrouwen met een hormoongevoelige tumor in stadium 2 of 3 krijgen voorafgaand aan de operatie een behandeling met chemotherapie en hormonale therapie. Chemotherapie geeft meer bijwerkingen en klachten op de lange termijn dan hormonale therapie. Nu wordt onderzocht of de chemotherapie achterwege gelaten kan worden, door een nieuwe combinatie van hormonale therapie te gebruiken.

Inwendige bestraling met radioactieve zaadjes

Een nieuwe ontwikkeling is bestraling van een deel van de borst, in plaats van de gehele borst. Er wordt onderzoek gedaan naar inwendige bestraling met radioactieve zaadjes. Hierbij plaatst de arts met een holle naald radioactieve zaadjes op de plek waar de tumor heeft gezeten. Met een echografie en/of CT-scan wordt de precieze plek van de zaadjes bepaald.

De zaadjes zijn eigenlijk kleine bolletjes van titanium, een heel stevig materiaal. Ze bevatten straling en kunnen zo de borst van binnenuit bestralen. Dit kunnen ze heel nauwkeurig doen, waardoor er een lager risico is op beschadiging aan omliggende weefsels dan bij uitwendige bestraling. En dus ook een kleinere kans op hartschade. Ook hoeft de patiënt maar 1 keer naar het ziekenhuis te komen voor de bestraling.

Deze techniek staat ook bekend als PBSI: permanent breast seed implants.

Protonentherapie voor borstkanker

Sinds 2018 is een nieuwe soort bestraling beschikbaar in Nederland: protonentherapie. Mogelijk heeft een behandeling met protonentherapie succes bij borstkanker. Er wordt nu  uitgezocht voor welke patiënten met welke soort borstkanker dit geldt.

Lees verder over protonentherapie.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland