Gevolgen bij borstkanker

Borstprothese

Opslaan

Na een borstamputatie krijgt u in het ziekenhuis een lichte, tijdelijke prothese. De tijdelijke prothese kunt u blijven dragen tot de wond helemaal genezen is. Overleg met uw arts, nurse practitioner of met een mammacareverpleegkundige wanneer en hoe u een definitieve prothese kunt krijgen.

Definitieve prothese

Een goede borstprothese kan uw gevoel van zelfvertrouwen versterken. Ook herstelt een prothese het lichamelijk evenwicht. Iets wat vooral belangrijk is als u zwaardere borsten heeft.

Het is belangrijk dat u een goede bh draagt als u een prothese heeft. De borst en de prothese moeten er goed in passen. Welke prothese en bh u het beste bevallen, is een kwestie van proberen wat bij uw figuur past. Ook de plaats van het litteken speelt daarbij een rol.

Soort prothese

Er zijn prothesen in verschillende modellen, gewichten en prijsklassen. Goede, onafhankelijke voorlichting over waar u op moet letten bij de aanschaf van een prothese is belangrijk.

De (mammacare-)verpleegkundige kan met u praten over borstprothesen. Ze kan u ook adviseren over verkoopadressen. Misschien wilt u ook eens praten met vrouwen die ervaring hebben met het dragen van een prothese. Via BorstkankerVereniging Nederland kunt u met hen in contact komen. Vaak beschikken deze ervaringsdeskundigen over adressen waar u meer informatie kunt krijgen.

Kosten

De kosten van een definitieve borstprothese worden helemaal of voor een groot deel vergoed door zorgverzekeraars. U kunt dit het beste bij uw verzekeraar navragen.

Geen prothese

Sommige vrouwen kiezen ervoor om geen prothese te dragen. Omdat ze niet kunnen wennen aan een uitwendige prothese bijvoorbeeld. Of ze zijn er niet tevreden over.

Borstreconstructie

Sommige mensen krijgen nog tijdens de operatie waarbij de borst wordt geamputeerd een borstreconstructie. Er zijn ook vrouwen die later kiezen voor een borstreconstructie.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Koppert, L.B. (chirurg-oncoloog), Borstkankervereniging Nederland