Welke behandeling kies je bij borstkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij borstkanker kun je vaak kiezen tussen verschillende behandelingen. Als je bewust kiest, is de kans kleiner dat je achteraf spijt hebt van je beslissing. Bovendien kun je de behandeling misschien beter aan. In dit artikel geven we je tips om tot een goede keuze te komen.

Je arts overlegt met verschillende specialisten en verpleegkundigen wat in jouw situatie de beste behandeling is. Daar komt een behandelplan uit. 

Jij hebt ook iets te zeggen over je behandeling. Het gaat immers om jouw lichaam en jouw leven. Jij moet de behandelingen doorstaan. Ook moet je leven met de mogelijke gevolgen ervan. Denk dus goed na over het behandelplan. Twijfel je over een behandeling? Of wil je een bepaalde behandeling niet? Dan kun je dat altijd met je arts bespreken.

Lees deze tips om goed te kunnen kiezen voor welke behandeling je gaat: 

Tip 1: Laat je goed informeren

Laat je goed informeren over de verschillende behandelingen. Bespreek met je arts wat de voordelen en nadelen van de opties zijn. En vraag je arts: wat zijn de vooruitzichten, risico’s, bijwerkingen en gevolgen op langere termijn?

Tip 2: Vertel wat jij belangrijk vindt

Vertel ook aan de arts hoe je je leven leidt en wat voor jou belangrijk is. Dan kan de arts met je meedenken en kijken wat bij je past. Zo kun je samen met je arts een weloverwogen besluit nemen. Ook als je liever hebt dat de arts een keuze maakt, is het goed dat hij of zij weet hoe je leeft en wat voor jou belangrijk is.

Tip 3: Neem de tijd voor een keuze

Misschien wil je zo snel mogelijk starten met de behandeling. Dat is begrijpelijk. Maar het is aan te raden om even bedenktijd te nemen, zodat je een goede keuze kunt maken. Vraag je arts hoeveel bedenktijd je hebt.

Vraag je arts ook om uitleg als iets niet duidelijk is. Als je nog een keer met de verpleegkundig specialist of arts wilt praten over het behandelplan, kun je daar een afspraak voor maken. Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. 

Tip 4: Vraag andere patiënten naar hun ervaringen

Soms helpt het om ervaringen te lezen of te horen van (ex-)patiënten die de behandeling al hebben ondergaan of juist niet hebben ondergaan. 

Via de Borstkankervereniging Nederland of via de community van kanker.nl kun je patiënten vinden die met je mee willen denken.

Tip 5: Twijfel je? Of wil je meer zekerheid? Vraag een second opinion aan

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Als je twijfelt, heb je misschien behoefte aan een second opinion. Dat is een tweede, onafhankelijke mening over je behandeling van een andere arts in een ander ziekenhuis. Lees verder over het aanvragen van een second opinion.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Iris van der Ploeg

Dr. Iris van der Ploeg

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Nina Bijker

Dr. Nina Bijker

 Radiotherapeut-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: december 2021