Behandeling en bijwerkingen

Operatie bij borstkanker

Opslaan

Operatie is meestal een belangrijk onderdeel van de behandeling van borstkanker. De chirurg verwijdert de tumor ruim. Dit betekent dat hij naast de tumor ook gezond weefsel eromheen wegneemt met een ruime marge. Dit doet de chirurg omdat tijdens de operatie niet te zien is of er in het weefsel rond de plek van de tumor kankercellen zitten.

De uitslag van een weefselonderzoek geeft belangrijke informatie over het stadium van de ziekte. Het bepaalt mede of verdere behandeling nodig is.

U kunt borstsparend worden geopereerd of een borstamputatie krijgen. Bij ongeveer tweederde van de vrouwen is het mogelijk borstsparend te opereren. Krijgt u ook aanvullende behandelingen zoals radiotherapie, chemotherapie en/of hormoontherapie? Dan krijgt u die vaak na de operatie. Het komt ook regelmatig voor dat u het advies krijgt om met chemotherapie te beginnen (neo-adjuvant) en daarna pas een operatie te ondergaan. Dit kan nodig zijn om een grote tumor te verkleinen en daarmee een borstsparende ingreep mogelijk te maken.

Een borstoperatie is voor veel vrouwen een ingrijpende ervaring. Er zijn verschillende soorten operaties als het om borstkanker gaat:

Blijkt uit schildwachtklieronderzoek dat er uitzaaiingen in de lymfeklieren aanwezig zijn groter dan 2 mm? Dan kan het advies zijn om alle okselklieren te laten verwijderen (okselkliertoilet). Dit is een operatie waarbij lymfeklieren uit de oksel worden verwijderd. Op dit moment is er veel onderzoek naar de waarde van okselkliertoilet versus het bestralen van de oksel zonder de klieren te verwijderen. De ingreep kan vervelende gevolgen hebben zoals lymfoedeem en functiebeperking van uw arm. 

Het is belangrijk zoveel mogelijk tumorcellen te verwijderen tijdens de operatie. Dat wordt ook wel radicaal opereren genoemd. Radicaal opereren vergroot de kans dat alle kankercellen inderdaad weg zijn. Een patholoog-anatoom onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop. Hij kijkt bij het verwijderde weefsel hoe ver de tumorcellen van het snijvlak afzitten en beoordeelt of het snijvlak ‘schoon’ is. Is dat zo, dan is het (bijna) zeker dat de tumor in zijn geheel is verwijderd. Als het snijvlak niet ‘schoon’ is, kan het zijn dat er tumorcellen zijn achtergebleven. Soms is dan een nieuwe operatie nodig. Of extra bestraling om de achtergebleven tumorcellen in de borst te verwijderen.

Opnameduur bij operatie borstkanker

Hoe lang u na de operatie in het ziekenhuis moet blijven hangt onder andere af van:

  • hoe uitgebreid de operatie was
  • uw conditie
  • de opvang die er thuis is

Soms kunt u na een borstbesparende operatie in combinatie met een schildwachtklierprocedure dezelfde avond nog naar huis. Zijn bij de operatie ook okselklieren verwijderd, dan blijft u een nacht in het ziekenhuis. De opnameduur verschilt per ziekenhuis.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Borstkankervereniging Nederland, Dr. Koppert, L.B. (chirurg-oncoloog)