Behandeling en bijwerkingen

Borstreconstructie bij borstkanker

Opslaan

Een borstreconstructie na een amputatie kan zowel praktisch als emotioneel veel voor u betekenen. Het doel van een borstreconstructie is om een nieuwe borst te creëren die zoveel mogelijk lijkt op de andere borst.

Verschillende manieren

Er zijn verschillende tijdstippen en manieren om dit te doen. In een aantal ziekenhuizen werken chirurgen en plastisch chirurgen samen. Deze ziekenhuizen doen ook ‘directe borstreconstructies’. Is het medisch verantwoord en mogelijk? Dan krijgt u de borstreconstructie direct na de amputatie tijdens dezelfde narcose.
Zo’n directe reconstructie krijgt u meestal na een huidsparende borstklierverwijdering. Tijdens deze operatie spaart de arts zo veel mogelijk huid, op de tepel na. Dit zorgt voor een zo mooi mogelijk resultaat.

Vaak kunt u ook een reconstructie kort of langer na de behandeling krijgen. Het moment hangt af van:
  • medische factoren
  • uw persoonlijke voorkeur

Gesprek met uw arts

Overweegt u een borstreconstructie, bespreek dit dan zo vroeg mogelijk met uw arts. En vraag een verwijzing naar een plastisch chirurg. Met de plastisch chirurg kunt u bespreken wat voor u mogelijk is. Vaak zijn er voor een borstreconstructie verschillende operaties nodig. De resultaten van een borstreconstructie zijn verschillend. Het is ook heel persoonlijk hoe u het resultaat zelf beoordeelt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Koppert, L.B. (chirurg-oncoloog), Borstkankervereniging Nederland