Wat is borstkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Borstkanker is kanker die in de borst ontstaat. De medische term hiervoor is mammacarcinoom. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker.

Bij borstkanker zit er een kwaadaardige tumor in één of beide borsten. Heel soms komt borstkanker voor bij mannen. Voor mannen met borstkanker is aparte informatie beschikbaar.

Lees op deze pagina over: 

Vooruitzichten bij borstkanker

De prognose bij borstkanker hangt af van de soort borstkanker die je hebt en het stadium van de ziekte bij de diagnose. Ook je leeftijd speelt een rol en of je nog andere ziekten hebt. Aan je arts kun je vragen wat jouw vooruitzichten zijn.

Bekijk ook de overlevingscijfers bij borstkanker.

Symptomen van borstkanker

Borstkanker kun je opmerken doordat er iets verandert in je borst. Het kan gaan om:

  • een knobbeltje of plek in je borst
  • veranderingen aan je tepel
  • veranderingen aan de huid van je borst
  • andere veranderingen: bijvoorbeeld een zwelling in je oksel

Bij dit soort klachten kun je het best naar je huisarts te gaan. Lees verder over symptomen bij borstkanker.

Oorzaken en risicofactoren van borstkanker

Er zijn een aantal risicofactoren bekend die de kans op borstkanker groter maken. Leefstijl speelt hierbij een belangrijke rol. Zo vergroot overgewicht de kans op borstkanker, net als roken en veel alcohol drinken. Lees meer over de risicofactoren van borstkanker.

Borstkanker kan ook ontstaan door erfelijke aanleg. Lees de informatie voor vrouwen met een erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker.

Soorten borstkanker

Er zijn verschillende soorten borstkanker. De meest voorkomende soort borstkanker ontstaat in de melkgangetjes en heet invasief carcinoom NST.

Ook kunnen er afwijkingen in de borst voorkomen die nog geen kanker zijn, maar dat wel kunnen worden. Dit heet een voorloper of voorstadium. De bekendste voorloper is DCIS. Vaak wordt DCIS ontdekt tijdens het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Borstkanker is ook in te delen op basis van de kenmerken van de tumor:

  • Veel borsttumoren zijn hormoongevoelig. Dat wil zeggen dat de kanker groeit door de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Lees meer over hormoongevoelige borstkanker.
  • Borstkanker kan ook HER2-positief zijn. HER2 is een eiwit dat de groei en deling van normale borstcellen regelt. Lees meer over HER2-positieve borstkanker.
  • Triple negatieve borstkanker groeit niet door de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron en is niet HER2-positief. Deze soort groeit vaak snel en zaait ook sneller uit dan andere vormen van borstkanker. Lees verder over triple negatieve borstkanker.

Er bestaan ook zeldzame vormen van borstkanker.

Bevolkingsonderzoek bij borstkanker 

Om borstkanker vroeg te kunnen ontdekken, is er in Nederland een bevolkingsonderzoek. Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar oud krijgen iedere 2 tot 3 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.  

Bij het bevolkingsonderzoek krijg je röntgenfoto’s van je borsten. Dit onderzoek heet een mammografie.

Uitzaaiingen bij borstkanker

Borstkanker kan uitzaaien. Als dat gebeurt, is dat meestal naar de lymfeklieren in de oksel.

Soms zaait borstkanker uit naar andere delen van het lichaam, zoals de longen, de lever, de botten of de hersenen. Dan heet het uitgezaaide borstkanker. 

Voor de kans op genezing maakt het een groot verschil of er uitzaaiingen zijn in je oksel of op een andere plaats in het lichaam.

Lees meer over uitgezaaide borstkanker en over de behandeling van uitgezaaide borstkanker.

Onderzoeken bij borstkanker

Als je klachten hebt die kunnen wijzen op borstkanker, verwijst de huisarts je naar het ziekenhuis. Hier krijg je eerst een mammografie (röntgenfoto van je borsten).

Als het nodig is, krijg je ook nog een echografie van de borst. Dan kan ook blijken dat het geen tumor is, maar bijvoorbeeld een cyste. 

Gaat het om een tumor, dan neemt de arts ook wat weefsel uit de borst (biopsie), of wat cellen en vocht (punctie). Met de uitslag van de punctie of biopsie kan de arts vaststellen of het om een goedaardige of kwaadaardige tumor gaat.

Bij een kwaadaardige tumor is het kanker. Dan zijn meer onderzoeken nodig, zoals een onderzoek van de lymfeklieren van de oksel en soms een scan van het hele lichaam.

Lees verder over onderzoeken bij borstkanker.

Behandelingen van borstkanker

Bij borstkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Vaak stelt de arts een combinatie van behandelingen voor. 

Welke behandeling de arts voorstelt, hangt onder andere af van de soort borstkanker en het stadium van de ziekte.

De meeste vrouwen met borstkanker krijgen een operatie. Er zijn 2 soorten operaties mogelijk: een borstsparende operatie en een borstamputatie. Een plastisch chirurg kan de vorm van de borst herstellen. Dit heet een reconstructie.

Vaak krijg je ook chemotherapie en bestraling bij borstkanker. Is de tumor gevoelig voor hormonen? Dan kan anti-hormonale therapie ook een optie zijn. 

Als er veel HER2-eiwit op de borstkankercellen zit (een HER2-positieve tumor), kun je doelgerichte therapie krijgen.

Lees verder over behandelingen bij borstkanker.

Terugkeer van borstkanker

Na de behandeling van borstkanker bestaat er een kans dat de ziekte terugkomt. Er kan een nieuwe tumor ontstaan die niks te maken heeft met de eerdere kanker. Ook kan er een nieuwe tumor ontstaan uit achtergebleven foute cellen in de borst of het litteken, in lymfeklieren, of rondom het litteken in de oksel. Of er zijn uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam.

Zit de kanker alleen in de borst of in de lymfeklieren daaromheen (oksel, rondom sleutelbeen of borstbeen),  dan is genezing meestal nog mogelijk. Lees verder over de behandeling van teruggekeerde borstkanker.

Als er in verschillende organen en/of botten uitzaaiingen zijn, is genezing niet meer mogelijk. Lees verder over de behandeling van uitgezaaide borstkanker.

Gevolgen van borstkanker

Na de behandeling kun je nog korte of lange tijd last hebben van vermoeidheid. En ook van andere klachten zoals geheugen- en concentratieproblemen, huidklachten, lymfoedeem of een stijve schouder. Ook psychisch kun je het zwaar hebben.

Bestaat je behandeling ook uit chemotherapie en/of anti-hormonale therapie, dan kun je tijdelijk of blijvend in de overgang komen. Jonge vrouwen kunnen door de behandeling onvruchtbaar worden. Vaak is wel een vruchtbaarheidssparende behandeling mogelijk.

Lees verder over de gevolgen van borstkanker en hoe je daarmee om kunt gaan.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Corine Veenstra

Corine Veenstra

Physician assistant, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Iris van der Ploeg

Dr. Iris van der Ploeg

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022