Symptomen bij borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Borstkanker kun je opmerken door een of meerdere veranderingen aan de borst. Veranderingen die kunnen wijzen op borstkanker zijn:

Knobbeltje of plek in de borst

  • een knobbeltje in de borst
  • anders aanvoelende plek in de borst

Een knobbeltje of plekje is vaak iets stugger of harder dan de rest van het borstweefsel. Soms is het kogelrond en glijdt het onder de vingers weg als een knikker. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een strengetje achter de tepel.

Veranderingen aan of rond de tepel

  • ingetrokken tepel
  • afscheiding uit de tepel, zoals bruin, groen, waterig, melkachtig of bloederig vocht 
  • verandering van de tepel of tepelhof, bijvoorbeeld zwelling, roodheid, huidvervelling, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt 

Veranderingen aan de huid van de borst

  • deukjes of kuiltjes in de huid
  • een wondje dat niet geneest 
  • een verdikte huid waar putjes in zitten. De huid van de borst ziet er dan uit als een sinaasappelschil

Andere veranderingen

  • een borst die warm aanvoelt en rood is 
  • een zwelling in de oksel

Goedaardige verandering in de borst

Bovengenoemde veranderingen kunnen wijzen op borstkanker, maar dat hoeft niet. Vaak gaat het om een goedaardige aandoening, zoals een cyste. Dat is een holte gevuld met vocht.

Een goedaardige verandering in de borst kan ook aanvoelen als een zwelling of knobbel. Een andere naam hiervoor is mastopathie. Lees verder over goedaardige klachten van de borst op Thuisarts.nl.

Bij een goedaardige aandoening aan de borst kan het lastiger zijn om de borsten zelf te onderzoeken. Twijfel je over een verandering in de borst, ga dan naar de huisarts. Hij of zij kan de borsten onderzoeken en indien nodig een verwijzing geven voor onderzoek in het ziekenhuis.

Ga op tijd naar de dokter

Merk je één of meerdere van de hierboven genoemde veranderingen, ga dan naar de huisarts voor nader onderzoek. Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe eerder gestart kan worden met een behandeling.

Sommige vrouwen schamen zich voor een probleem aan de borst. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Eventueel kun je vragen om door een vrouwelijke huisarts onderzocht te worden.

Zo kan borstkanker eruitzien en aanvoelen

Mogelijke veranderingen aan de borst die kunnen wijzen op borstkanker. Bron: knowyourlemons.com

Hoe onderzoek je de borsten?

Om veranderingen in je borsten op te merken, is het belangrijk dat je weet hoe de borsten normaal voelen en uitzien. Hiervoor kun je een zelfonderzoek doen. Doe dit bijvoorbeeld op een vast moment in de maand.

Het zelfonderzoek is een combinatie van kijken en voelen. Ga voor de spiegel staan en laat je armen ontspannen langs het lichaam hangen. Neem rustig de tijd om goed naar je borsten te kijken. De ene borst kan altijd iets groter zijn dan de andere. Of één of beide tepels is altijd al ingetrokken.

Doe vervolgens je armen boven het hoofd en bekijk nogmaals via de spiegel je borsten. Sommige veranderingen zijn alleen zo zichtbaar. Daarna kun je je borsten bevoelen op veranderingen.

Menstruatie

De menstruatie (ongesteldheid) heeft invloed op de borsten. Net voor de menstruatie voelen de borsten vaak wat anders aan. Zie en/of voel je dan een verandering, controleer de borst(en) dan nogmaals na afloop van de menstruatie.

Zwangerschap en borstvoeding

Door zwangerschap en borstvoeding veranderen de borsten. Het is daarom belangrijk dat je na de kraamtijd je borsten opnieuw leert kennen. Als je weet hoe je borsten nu normaal aanvoelen, merk je veranderingen sneller op.

Erfelijke aanleg

Bij een erfelijke aanleg voor borstkanker krijg je het advies om je borsten regelmatig te laten controleren door de medisch specialist.

Bevolkingsonderzoek én zelfonderzoek

Alle Nederlandse vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een uitnodiging voor deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het is belangrijk dat je in de periode tussen de controles zelf goed blijft opletten en regelmatig een zelfonderzoek doet. In de tussenliggende periode kan namelijk een tumor in de borst ontstaan.

Ook voor vrouwen jonger dan 50 en ouder dan 75 is het belangrijk goed te blijven opletten. Alleen onderzoek door een arts kan uitwijzen of een klacht aan de borst goedaardig of kwaadaardig is.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Joeke Felderhof

Drs. Joeke Felderhof

Radiotherapeut-oncoloog, UMC Utrecht en Alexander Monro Ziekenhuis

Foto Truus Smit-Hoeksma

Truus Smit-Hoeksma

Verpleegkundig specialist, Dijklander Ziekenhuis

Linkedin

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2018