Vermoeidheid en borstkanker mannen

Opslaan

Vermoeidheid is de meest gehoorde klacht bij borstkanker. De meeste mensen met borstkanker krijgen hier op een gegeven moment last van. Ook in de periode na de behandeling hebben veel mensen last van vermoeidheid.

Vermoeidheid tijdens de behandeling van borstkanker

Vrijwel iedereen die een behandeling voor borstkanker krijgt, is moe. De ziekte zelf, de behandelingen en de mentale stress maken de behandelperiode erg belastend. Dan is het normaal en begrijpelijk dat je (erg) moe bent.

Vermoeidheid is meer dan alleen het gevoel dat je constant moe bent. Je hebt weinig energie. Alledaagse activiteiten, zoals douchen of koken, kunnen een hele opgave zijn.

Vermoeidheid kort na de behandeling van borstkanker

In het jaar na de behandelingen staat je herstel centraal. Niet alleen je lichamelijke herstel, maar ook je emotionele. In deze periode begint het verwerken van wat je allemaal hebt meegemaakt.

Waarschijnlijk wil je je conditie zo snel mogelijk opbouwen. Meestal lukt dat ook. Maar in sommige gevallen helaas niet. Een deel van de patiënten blijft last houden van vermoeidheid en een gebrek aan energie.

De vermoeidheid uit zich dan in:

Vermoeidheid langere tijd na de behandeling: chronische vermoeidheid

Een deel van de borstkankerpatiënten blijft langere tijd na de behandeling last houden van vermoeidheid. Bij sommige houdt de vermoeidheid aan, bij anderen komt de vermoeidheid terug.

Veel mensen ervaren vermoeidheid na kanker als een extreme vermoeidheid. Opeens en zonder waarschuwing ben je extreem vermoeid. Je voelt je uitgeput. En dat gebeurt ook op momenten dat je niets doet of gedaan hebt.

Dit heet ook wel chronische vermoeidheid. In tegenstelling tot vermoeidheid na de behandeling gaat chronische vermoeidheid meestal niet vanzelf over. Vaak helpt het om een aantal veranderingen in je leefpatroon aan te brengen. Soms is een behandeling nodig.

Wat kan ik zelf doen?

Bekijk wat je zelf kunt doen om vermoeidheid te verminderen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Ervaringsdeskundige mannen met borstkanker, Projectgroep mannenmetborstkanker.nl, Borstkankervereniging Nederland (BVN), Dr. Frederieke van Duijnhoven, chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek, Dr. Arjen Witkamp, chirurg-oncoloog, UMC Utrecht