Gevolgen

Geheugen- en concentratieproblemen bij borstkanker

Opslaan

Aan de intensieve behandelingen tegen borstkanker kun je klachten overhouden waar je veel en lang last van hebt. Klachten die soms pas na afloop van de behandeling ontstaan en die je belemmeren in je dagelijks functioneren. Deze klachten worden late gevolgen genoemd. Een van de late gevolgen van borstkanker zijn geheugen- en concentratieproblemen.

Over het ontstaan van geheugen- en concentratieproblemen door (de behandeling van) borstkanker, is nog veel onduidelijk. Bekend is dat niet iedereen die een borstkankerbehandeling ondergaat deze problemen krijgt: problemen met het ‘denkwerk’ en het uitvoeren daarvan. Bij een klein deel van de borstkankerpatiënten ontstaan cognitieve problemen én houden klachten langer aan.

Een ander woord voor geheugen- en concentratieproblemen is de term chemobrein. Deze term dekt eigenlijk de lading niet. De klachten worden namelijk niet alleen door chemotherapie veroorzaakt. Wel is aangetoond dat chemotherapie een belangrijke bijdrage kan leveren aan het ontstaan van de klachten.

Daarnaast kun je andere cognitieve klachten hebben door de borstkankerbehandeling, bijvoorbeeld vertraagd denken en moeite hebben met plannen en overzicht houden. Cognitieve problemen is de medische term voor dit soort problemen. Cognitie betekent ‘kennis’ of ‘weten’.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Expertgroep Late Gevolgen (BVN)