Soorten borstkanker bij mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Is bij jou borstkanker ontdekt? Dan kan het helpen om te weten welke soort borstkanker je hebt en wat daarvan de kenmerken zijn. Je begrijpt dan beter waarom bepaalde behandelingen wel, of juist niet mogelijk zijn.

Lees op deze pagina over:

  • Soorten borstkanker: invasief carcinoom NST en zeldzame vormen van borstkanker, zoals lobulair carcinoom.
  • Kenmerken van borstkanker: hormoongevoelige borstkanker, HER2-positieve borstkanker en triple-negatieve borstkanker.

Soorten borstkanker

De soort borstkanker zegt iets over uit welke cellen de borstkanker ontstaan is, en hoe het er onder de microscoop uitziet.

Alle soorten borstkanker zijn invasief: de kankercellen kunnen doorgroeien in het omliggende weefsel en kunnen ook uitzaaien.

Invasief carcinoom NST (voorheen invasief ductaal carcinoom)

Ongeveer 9 op de 10 mannen met borstkanker heeft een invasief carcinoom NST. NST betekent: niet speciaal type. Deze vorm van borstkanker ontstaat in de melkgangetjes naast en vlak achter de tepel

Andere vormen van borstkanker bij mannen

Bij 1 tot 2% van de mannen ontstaat de tumor niet in de melkgangetjes. Dan kan het gaan om een lobulair carcinoom. Deze tumor ontstaat in het klierweefsel.

Er kan ook sprake zijn van een lobulaire neoplasie. Dit is eigenlijk een risicofactor om borstkanker te krijgen.

Kenmerken van borstkanker

Invasieve borstkanker is daarnaast nog te onderscheiden in 3 soorten. De indeling is gebaseerd op kenmerken van de tumor:

  • Hormoongevoelige borstkanker: de tumor kan groeien onder invloed van hormonen (oestrogeen en/of progesteron). Als onderdeel van de behandeling krijg je vaak anti-hormonale therapie. Bij mannen komt het hormoongevoelige type vaak voor.
  • HER2-positieve borstkanker: dit betekent dat de tumor gevoelig is voor een bepaalde groeifactor: HER2. Voor deze vorm van borstkanker is doelgerichte therapie mogelijk. Bij mannen is een HER2-positieve borstkanker zeldzaam.
  • Triple-negatieve borstkanker: de tumor is ongevoelig voor hormonen (oestrogeen en/of progesteron) en voor HER2. Bij mannen is een triple-negatieve borstkanker zeldzaam.

Als er een tumor is ontdekt, zal de arts deze onderzoeken op een aantal kenmerken. Is de tumor gevoelig voor hormonen en is een bepaald eiwit genaamd HER2 aanwezig?

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Carmen van der Pol

Borstkankerchirurg, Alrijne Ziekenhuis

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

illustratie-deskundige-man

Tom Bootsma

Onderzoeker, Nederlands Kanker Instituut (NKI)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023