Leven met een urinestoma

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je blaas verwijderd is, kun je een urinestoma krijgen. Zo kan de urine toch je lichaam uit.

Lees op deze pagina over:

Wat is een urinestoma?

Een urinestoma is een kunstmatige uitgang voor je plas. Als je geen blaas meer hebt, kan je urine niet via de normale weg je lichaam verlaten. Via een urinestoma kan de plas wel je lichaam uit. De stoma zit op of in je buik. Je krijgt de stoma tijdens de operatie waarbij je blaas wordt verwijderd.

Soorten urinestoma’s: incontinent stoma of continent stoma

De arts kan een incontinent stoma aanleggen of een continent stoma. Een incontinent stoma is uitwendig en zit aan de buitenkant van je buik. Een continent stoma zit inwendig, in je buik.

Welke stoma je krijgt, hangt bijvoorbeeld af van wat er tijdens de operatie mogelijk is en hoever de kanker is doorgegroeid. Ook je eigen wensen spelen een rol, en hoe fit je bent. Je arts en de stomaverpleegkundige bespreken dit voor de operatie met je.

Incontinent urinestoma (Brickerstoma)

Meestal krijg je een uitwendige stoma, aan de buitenkant van je buik. Die heet een Brickerstoma. Bij een uitwendige urinestoma krijg je een stomazakje op je buik. Met een plakker zit het stomazakje vast op de huid rond de stoma.

Hoe maakt de arts een Brickerstoma?

De arts gebruikt een stukje dunne darm om daar een urinestoma van te maken. Tijdens de operatie sluit de arts de ene kant van dit stuk darm en maakt hij of zij de 2 urineleiders eraan vast. De andere kant maakt de arts vast aan je buikwand, met een omgevouwen randje in de huid. Dit is de stoma. Op je buik krijg je een stomazakje. De urine komt in dit zakje terecht.

Lees op stomavereniging.nl meer over een Brickerstoma.

Continent urinestoma (Indianapouch)

Een andere, veel minder gebruikte stoma is een continent stoma. Een andere term daarvoor is Indianapouch. Bij een inwendige stoma heb je geen stomazakjes nodig, want je hebt een soort opvangbakje in je buik. Je moet dit reservoir regelmatig leegmaken met een katheter.

Lees op stomavereniging.nl meer over een continent urinestoma.

Stomazorg bij een urinestoma

Als je een urinestoma krijgt, krijg je stomazorg. Je wordt goed begeleid bij alles wat er komt kijken bij een urinestoma.

In het ziekenhuis is een stomaverpleegkundige die alles weet van stomazorg. Hij of zij leert je bijvoorbeeld hoe je moet omgaan met je urinestoma en stomazakjes. Je kunt de stomaverpleegkundige al je vragen stellen over je stoma, en praten over dingen die je lastig vindt. Ook als je na de operatie weer thuis bent.

In de loop van de tijd leer je steeds meer zelf te doen, bijvoorbeeld het verzorgen van je stoma.

Leven met een urinestoma

Heb je een urinestoma nodig? Dat kan invloed hebben op je leven. Hoe groot de impact is van het hebben van een stoma, verschilt per persoon. Lees de ervaringen van anderen op stomavereniging.nl.

Controle van het urinestoma

Na de operatie kom je op controle bij de uroloog en de stomaverpleegkundige. Tijdens de controle kijkt de uroloog of de stoma goed werkt. En of je last hebt van lekkages.

Stomamateriaal

Bij een urinestoma hoort allerlei materiaal. Zoals opvangsystemen en opvangzakjes. Maar ook crème om je huid glad te maken of poeder om je huid te beschermen tegen irritatie.

Voldoende drinken bij een urinestoma

Als je een urinestoma hebt, moet je veel drinken. Ongeveer 2 tot 2,5 liter per dag. Zo zorg je ervoor dat je urine niet te zuur wordt. Zure urine kan je stoma beschadigen en voor infecties zorgen.

Bij een urinestoma heb je bijna altijd darmslijm in je urine zitten. Dat is normaal. Drinken is ook belangrijk om darmslijm uit te spoelen.

Meer informatie over een urinestoma

Op de website van de Stomavereniging lees je uitgebreide informatie over leven met een urinestoma. Bijvoorbeeld over het verzorgen van je stoma, het dagelijks leven met een stoma, problemen die je kunt krijgen en ervaringen van anderen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022