CT-scan van longen en buikholte bij blaaskanker

Opslaan

Wanneer de blaastumor in de spierwand is gegroeid (spierinvasieve blaaskanker), is er een kans dat er uitzaaiingen zijn. Om dit te onderzoeken krijg je een:

  • CT-scan van de longen: om te onderzoeken of je uitzaaiingen hebt in de longen
  • CT-scan van de buikholte: om te onderzoeken of je uitzaaiingen hebt in de lever

Vermoedt de arts dat je uitzaaiingen hebt in de hersenen, dan krijg je ook nog een CT-scan van de hersenen.

Geen CT-scan van de longen of buikholte bij niet-spierinvasieve blaaskanker

Is bij jou niet-spierinvasieve blaaskanker ontdekt, dan krijg je geen CT-scan. De kans dat deze vorm van blaaskanker uitzaait naar lymfeklieren en andere organen is namelijk minimaal. Het maken van een CT-scan is dan niet zinvol.  

Wel  krijg je een RPG of een CT-urografie. Dit onderzoek gebeurt om  te kijken of er afwijkingen in de nieren en urinewegen zijn.

CT-scan

Deze video legt uit hoe de CT-scan in zijn werk gaat.

Op een CT-scan zijn organen en weefsels heel precies te zien. Het apparaat maakt gebruik van röntgenstraling en een computer.

Hoe gaat een CT-scan?

De scan gebeurt met een CT-scanapparaat. Je ligt op een tafel die kan schuiven. Het apparaat heeft een ronde opening waar je doorheen schuift.

Terwijl de tafel verschuift, maakt de CT-scan een aantal foto's. Op een foto is telkens een ander stukje van het orgaan of weefsel afgebeeld. Deze foto’s maken een tumor en eventuele uitzaaiingen zichtbaar. Ze laten ook zien hoe groot de tumor is en welke vorm deze heeft.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.