Nazorg en controle bij spierinvasieve blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Ben je behandeld voor spierinvasieve blaaskanker, dan blijf je nog een aantal jaren onder controle bij je arts.  Vaak krijg je ook nog nazorg. De termen controle en nazorg worden soms door elkaar gebruikt. Ze worden ook wel follow-up genoemd. 

Controle bij spierinvasieve blaaskanker

Bij spierinvasieve blaaskanker kom je de eerste 2 jaar meestal iedere 3 maanden op controle. Het derde en vierde jaar iedere 6 maanden. Daarna jaarlijks.

Ben je geopereerd, dan controleert de arts de urinestoma of neoblaas en de werking van de nieren. Ook word je gecontroleerd op infecties.

Ben je behandeld met chemotherapie en/of bestraling, dan is het doel van de controles om eventuele bijwerkingen vast te stellen en te behandelen.

De controles hebben ook als doel in een vroeg stadium eventuele terugkeer van de ziekte op te sporen.

Kun je niet meer beter worden, dan is het doel van de controles om bij te houden hoe de ziekte zich ontwikkelt en welke klachten er zijn.

Welke onderzoeken?

De uroloog controleert de hogere urinewegen (nieren en urineleiders) met een cystoscopie of een CT-scan van de  buik. De longen wordt gecontroleerd met een CT-scan.

Verder krijg je een bloedonderzoek om de werking van de nieren te beoordelen. En een urineonderzoek om te kijken of er afwijkende cellen in de urine zitten.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van het lichaam je kunt letten.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Logo Leven met blaas- of nierkanker

Leven Met Blaas- of Nierkanker (LMBNK)

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2019