Chemoradiatie bij spierinvasieve blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Chemoradiatie kan een behandeling zijn in plaats van een operatie (blaasverwijdering). Bij chemoradiatie kun je je blaas behouden. Je arts bespreekt met je of chemoradiatie bij jou mogelijk is.

Een behandeling met chemoradiatie heeft als doel om te genezen van blaaskanker. De kans dat je beter wordt na chemoradiatie is ongeveer even groot als bij een operatie waarbij de arts de blaas verwijdert.

Lees op deze pagina over:

Wat is chemoradiatie?

Bij chemoradiatie krijg je een combinatie van 2 behandelingen: chemotherapie en bestraling. Je krijgt de behandelingen in dezelfde periode. De chemotherapie versterkt het effect van de bestraling.

Wanneer krijg je chemoradiatie bij blaaskanker?

Chemoradiatie is alleen een behandeling bij spierinvasieve blaaskanker. Je kunt dan soms chemoradiatie krijgen in plaats van een operatie. Bijvoorbeeld als je geen operatie wilt, vanwege de gevolgen die een operatie kan hebben. Als chemoradiatie voor jou een mogelijkheid is, hoor je dit van je arts. Je kunt er ook zelf naar vragen.

Niet altijd kun je chemoradiatie krijgen. Het is alleen mogelijk als de kanker niet is uitgezaaid naar andere plekken in je lichaam. Ook moeten je nieren goed werken en mag je niet teveel last hebben van je blaas.

Hoe gaat een behandeling met chemoradiatie?

Bij chemoradiatie krijg je een aantal bestralingen van de blaas. Op sommige momenten krijg je dan ook chemotherapie. Hoe de behandeling er precies uitziet, hoor je van je arts. Er zijn meerdere schema’s.

Soms start je eerst met chemotherapie en volgt daarna de behandeling met chemoradiatie. Het doel van de chemotherapie vooraf is het verkleinen van de kans dat de kanker terugkomt.

Bijwerkingen en gevolgen van chemoradiatie

Bij chemoradiatie kun je last krijgen van de bijwerkingen van de chemotherapie én van de bestraling. Je arts of verpleegkundige vertelt je welke bijwerkingen je kunt verwachten.

De meeste mensen hebben na chemoradiatie last van:

  • vermoeidheid
  • pijn bij het plassen of vaker moeten plassen
  • een rode of donker verkleurde huid, en soms blaren op de bestraalde plek
  • bloed bij het plassen
  • bloed bij de ontlasting
  • buikkrampen, dunne ontlasting en/of diarree, vaker het gevoel hebben te moeten poepen
  • blaaskrampen
  • spontaan een beetje plas verliezen

Kon je je plas voor de behandeling niet goed ophouden? Dan kan dat tijdens de chemoradiatie erger worden. Vooral vrouwen kunnen daar last van hebben.

De meeste klachten verdwijnen enkele weken na afloop van de behandeling. Van sommige klachten kun je langer last hebben, bijvoorbeeld problemen met het ophouden van urine of de ontlasting of van lymfoedeem of neuropathie.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022