Blaasspoeling bij blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Met een blaasspoeling wil de arts de kans dat de tumor terugkomt zo klein mogelijk maken. Je krijgt via een katheter vloeistof in de blaas gespoten. Een blaasspoeling heet ook een instillatie.

Lees op deze pagina over:

Wanneer krijg je een blaasspoeling?

Bij niet-spierinvasieve blaaskanker haalt de arts de hele tumor weg tijdens de TUR blaas. Je hebt kans dat de tumor weer terugkomt. Dat heet een recidief. Bij 6 tot 7 van de 10 mensen keert de kanker binnen 1 jaar terug.

Om de kans op terugkeer zo klein mogelijk te maken, kun je na de TUR blaas een extra behandeling krijgen. Meestal krijg je dan blaasspoelingen. Zo is de kans groter dat de kanker helemaal weg is en blijft.

Hoe gaat een blaasspoeling?

Bij een blaasspoeling brengt de arts medicijnen in de blaas. Een ander woord hiervoor is blaasinstillatie.

De behandeling gebeurt op de polikliniek. De arts brengt eerst een blaaskatheter in. Dat is een slangetje dat via de plasbuis in de blaas gaat. Via de katheter loopt alle urine uit de blaas.

Daarna brengt een gespecialiseerd verpleegkundige het medicijn in de blaas. Ook dat gaat via de katheter. Het medicijn is opgelost in een vloeistof. Is het medicijn ingebracht, dan mag de katheter er weer uit. Je mag dan naar huis.

Eén uur na de blaasspoeling mag je de vloeistof weer uitplassen. In je urine kunnen resten van de medicijnen zitten. Die kunnen schadelijk zijn voor anderen. Daarom krijg je in het ziekenhuis een aantal regels en tips mee. Mannen kunnen bijvoorbeeld beter zittend plassen. Dat voorkomt spetteren.

Behandeling met blaasspoelingen

De dokter heeft een tumor in je blaas weggehaald. Nu wil hij de blaas verder behandelen met blaasspoelingen. In dit korte filmpje wordt uitgelegd hoe dat gaat. En wat belangrijk is om op te letten na de spoelingen.

Hoeveel blaasspoelingen krijg je?

Je kunt 1 of meer blaasspoelingen krijgen. Hoeveel blaasspoelingen je krijgt en met welk medicijn bespreekt je arts met je. Dat hangt er vanaf hoe groot de kans is dat de tumor terugkomt na de behandeling.

Welke medicijnen zijn er voor blaasspoeling?

Er zijn 2 soorten medicijnen die je bij de blaasspoeling kunt krijgen. Welk medicijn je krijgt, ligt aan de risicogroep van de tumor. Je arts bespreekt met je welk medicijn je krijgt.

Blaasspoeling met mitomycine: chemotherapie

Meestal is de eerste blaasspoeling die je krijgt met het medicijn mitomycine. Mitomycine is een soort chemotherapie, het medicijn remt de kanker.

Blaasspoeling met BCG: immunotherapie

BCG is een vaccin tegen tuberculose dat ook werkt bij blaaskanker. BCG verbetert je afweersysteem, waardoor je lichaam kankercellen beter kan bestrijden. Ook beschermt BCG dat een niet-spierinvasieve blaastumor spierinvasief wordt.

Bij een hoog risico blaastumor en bij CIS krijg je BCG. Sommige mensen met een blaastumor met matig risico krijgen ook blaasspoelingen met BCG.

Blaasspoeling met warme chemotherapie

Werkt de behandeling met BCG bij jou niet? En is er een grote kans dat blaaskanker terugkomt? Dan krijg je blaasspoelingen met verwarmde mitomycine. Deze behandeling heet chemo-hyperthermie. Hyperthermie betekent: warmtebehandeling.

Door het medicijn mitomycine te verwarmen werkt de behandeling beter. 

De behandeling doet geen pijn. Wel kan je onderbuik aanvoelen alsof er een heel warme kruik op ligt. Je krijgt voor en na de behandeling koelzalf om dit gevoel te verzachten.

Lees verder over hyperthermie bij kanker.

Bijwerkingen van een blaasspoeling

Na de blaasspoeling kun je last hebben van bloed in je urine. Ook kan het plassen pijnlijk zijn en moet je misschien vaker plassen dan je gewend bent. Maar er zijn meer bijwerkingen mogelijk, zoals jeuk.

Als je spoelingen krijgt met BCG heb je vaak meer last van de bijwerkingen dan na een spoeling met mitomycine.

Na het stoppen van de behandeling herstelt het slijmvlies van de blaas zich. De klachten verdwijnen meestal 1 dag na de laatste spoeling.

Wanneer contact opnemen met je arts?

Neem contact op met je arts als:

  • de klachten langer duren dan twee dagen
  • je je niet lekker voelt en je koorts hebt (temperatuur boven de 38 °C)
  • als je gewrichten opzwellen en dik worden.

Soms is het nodig om verdere spoelingen uit te stellen of te stoppen met de spoelingen.

De keuzekaart kan je helpen een besluit te nemen over een behandeling bij CIS blaaskanker.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2024