Nazorg en controle bij bijnierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Tijdens en na de behandeling van bijnierkanker is het gebruikelijk dat je regelmatig op controle komt. Ook als genezing niet mogelijk is, kun je de arts blijven zien. De controles kunnen in het ziekenhuis maar soms ook bij de huisarts plaatsvinden.  

Controleschema bij bijnierkanker

Hoe vaak de controles zijn en welke onderzoeken nodig zijn bij bijnierkanker, hangt af van je situatie. De arts of verpleegkundig specialist geeft je hier meer informatie over.

In elk geval krijg je regelmatig een bloedonderzoek. Zo kan de arts de hoeveelheid hormonen in je bloed in de gaten houden.

Is bijvoorbeeld de tumor helemaal weggehaald, dan krijg je de eerste paar jaar elke 3 maanden een scan. Doorgaans blijf je minimaal 5 jaar onder controle.

Heeft de behandeling effect?

Tijdens de controles kijkt je arts of de behandeling effect heeft. Deze controles worden ook wel nacontrole of follow-up genoemd. Je arts let op het volgende:  

  • heeft de behandeling effect?  
  • zijn er bijwerkingen 
  • is de kanker niet teruggekomen?   

Zijn er bijwerkingen of gevolgen van de ziekte?

Tijdens de controle kun je ook met de arts bespreken of je last hebt van de gevolgen van kanker. Bijvoorbeeld of je nog klachten hebt door de behandeling of door de ziekte.  

Misschien maak je je zorgen of heb je last van mentale klachten. Ook dit kun je met de arts bespreken. Voor meer begeleiding kan hij of zij je doorsturen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut, psycholoog of diëtist. 

Er zijn vragenlijsten die helpen om in te schatten welke extra ondersteuning je nodig hebt. Deze kun je thuis zelf of samen met de arts of verpleegkundige invullen. Voorbeelden van deze vragenlijsten zijn de Lastmeter en die in de app Kanker Nazorg Wijzer. Ze zijn geschikt voor mensen met alle soorten kanker.

Vragenlijst voor mensen met bijnierkanker

In de toekomst komt er een vragenlijst speciaal voor mensen met bijnierkanker. Deze vragenlijst vind je straks op kanker.nl. Op dit moment wordt de vragenlijst ontwikkeld en getest.

Hoe vaak controle

Hoe vaak en hoe lang je gecontroleerd wordt en waar de controles uit bestaan, hangt af van de soort kanker en de behandeling die je hebt gehad. De arts of verpleegkundige zal je hierover informeren.

Maak je je tussendoor zorgen over een klacht? Wacht dan niet tot de volgende controle, maar vervroeg zo nodig de afspraak. Je kunt ook een afspraak maken met de huisarts om je klacht te bespreken.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van je lichaam je kunt letten.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Rebecca Steenaard

Dr. Rebecca Steenaard

Arts-onderzoeker, Máxima MC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Thomas Kerkhofs

Internist, Maastricht UMC+

Illustratie mensen

Mensen die bijnierkanker hebben (gehad)

Foto Harm Haak

Prof. dr. Harm Haak

Internist, Máxima MC

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2021