Behandeling en bijwerkingen

Behandeling bij bijnierkanker

Opslaan

De behandeling van het bijnierschorscarcinoom is complex en kan het beste gebeuren in een gespecialiseerd centrum.

De eerste keus bij behandeling van bijnierkanker is een operatie. Voorwaarde voor een operatie is dat de patiënt in een goede lichamelijke conditie verkeert.

Na een operatie krijgt de patiënt soms mitotaan-tabletten om de kans op terugkeer van kanker te verkleinen. Daarnaast worden vaak andere medicijnen voorgeschreven, bijvoorbeeld om hoge bloeddruk tegen te gaan of om de hormoonfunctie van de bijnier in stand te houden.

Wanneer een operatie niet mogelijk is of wanneer niet alle kankercellen konden worden verwijderd, bestaat de behandeling uit een combinatie van mitotaan en chemotherapie.

Behandelplan

De behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan voor je. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.

Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:

  • welk stadium en kenmerken de tumor heeft
  • of er sprake is van erfelijke belasting
  • of er uitzaaiingen zijn

Maar ook jouw persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat je daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat je samen met het behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.

Multidisciplinair overleg

De arts bespreekt je ziektegeschiedenis met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). In veel ziekenhuizen in Nederland betrekken de artsen ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen bij het multidisciplinaire overleg. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2016

Dit artikel is geschreven door Bijnier Netwerk Nederland, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Ettaieb, H. (internist), Prof. Dr. Haak, H. (internist), Dr. Kerkhofs, T. (internist)