Operatie bij bijnierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De chirurg probeert altijd om de bijniertumor helemaal te verwijderen. Als er geen uitzaaiingen zijn, kun je door de operatie genezen.

Meestal start de operatie een paar weken na de diagnose. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg de hele bijnier. Is de tumor in andere organen in de buurt van de bijnier gegroeid, dan probeert de chirurg de tumor uit deze organen te snijden.

Ook de lymfeklieren in de buurt van de bijnier haalt de chirurg uit voorzorg weg. In deze lymfeklieren kunnen onzichtbare uitzaaiingen zitten.

Een stukje van de weggehaalde tumor gaat voor onderzoek naar de patholoog. De patholoog kijkt of het een goedaardige of kwaadaardige tumor is en kijkt naar de eigenschappen van de cellen. Bij bijnierkanker kijkt de patholoog bijvoorbeeld naar de Ki-67-index. De Ki-67-index geeft aan hoe snel de tumorcellen delen. De patholoog onderzoekt dit onder de microscoop in een stukje van de tumor. De Ki-67-index is belangrijk om je vooruitzichten in te schatten en bij het kiezen van een behandeling.

Bij uitzaaiingen ook een operatie

Bij veel kankersoorten is een operatie niet mogelijk als er uitzaaiingen zijn. Bij bijnierkanker kan dat vaak wel.

Een tumor in de bijnier kan hormonen maken waar je klachten van hebt. Door de operatie verdwijnen deze klachten vaak. Dit is een van de redenen om wel te opereren en de bijnier te verwijderen.

Soms kan de chirurg ook de uitzaaiingen met een operatie verwijderen. Dat kan je prognose met een paar jaar verlengen.

Een operatie van uitzaaiingen is alleen mogelijk als het er een paar zijn. De chirurg kan dan een stuk van de longen of de lever weghalen. Je krijgt ook mitotaan voorgeschreven, om de onzichtbare uitzaaiingen te behandelen. Lees de informatie over mitotaan.

Complicaties en gevolgen van de behandeling

Een operatie is een grote ingreep en er is altijd kans op complicaties. De chirurg bespreekt de voor- en nadelen van de operatie uitgebreid met je.  

Complicaties van de operatie:

  • Problemen met de wond
  • Nabloeding
  • Trombose
  • Tekort aan bijnierhormonen, zoals cortisol. Het is dan nodig om hydrocortison te gebruiken na de operatie. Lees de informatie over hydrocortison.

Nabehandeling met het medicijn mitotaan

Mensen bij wie de kans groot is dat de kanker terugkomt na de operatie, krijgen standaard mitotaan na de operatie.

De arts probeert dit in te schatten met de Ki-67-index. Als de Ki-67-index boven de 10% is, is dat meestal een reden om een behandeling te starten. Dit kan de kans dat de kanker terugkomt verkleinen. Lees meer over het medicijn mitotaan en de bijwerkingen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Rebecca Steenaard

Dr. Rebecca Steenaard

Arts-onderzoeker, Máxima MC

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Thomas Kerkhofs

Internist, Maastricht UMC+

Illustratie mensen

Mensen die bijnierkanker hebben (gehad)

Foto Harm Haak

Prof. dr. Harm Haak

Internist, Máxima MC

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2021