Wat is een basaalcelcarcinoom (huidkanker) ?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een basaalcelcarcinoom (basaalcelkanker) is een kwaadaardig plekje op de huid. Het is een vorm van huidkanker. Basaalcelcarcinoom groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. Daardoor is deze vorm van huidkanker niet levensbedreigend. 

Een basaalcelcarcinoom komt vooral voor op plekken die jarenlang veel zonlicht hebben gehad, zoals het gezicht, de hals en het (kale) hoofd, de onderarmen en de handen. 

In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen voor het 85ste levensjaar 1 of meer basaalcelcarcinomen. 

Hoe ziet een basaalcelcarcinoom eruit? 

Een basaalcelcarcinoom begint meestal als een glad, glazig knobbeltje. Dit groeit heel langzaam. Soms zijn daarin verwijde bloedvaatjes te zien.

Een basaalcelcarcinoom kan ook op de romp zitten. Vaak ziet het er dan uit als een eczeemplekje: rood, vlak of plat en een beetje schilferig.

Lees en bekijk hoe een basaalcelcarcinoom eruit kan zien.

Risicofactoren voor basaalcelcarcinoom

Mensen met een licht huidtype en mensen die jarenlang veel uv-straling op de huid hebben gehad, hebben de grootste kans om een basaalcarcinoom te krijgen.

Mensen met het Gorlin-syndroom (basaalcelnaevus syndroom) hebben een grotere kans om op jonge leeftijd een of meerdere basaalcelcarcinoom te krijgen. Dit syndroom is erfelijk. 

Lees verder over de risicofactoren van basaalcelcarcinoom.

Soorten basaalcelcarcinoom

Er zijn verschillende soorten basaalcelcarcinoom. Het nodulair groeiend basaalcelcarcinoom en het oppervlakkig groeiend basaalcelcarcinoom komen het meest voor. 

Onderzoeken bij een basaalcelcarcinoom 

Vaak heeft de huisarts het verdachte plekje al onderzocht. Hij of zij verwijdert bij twijfel een klein stukje uit het plekje. Dat heet een biopsie. Het stukje weefsel (het biopt) gaat naar het laboratorium voor onderzoek. 

Soms verwijst de huisarts meteen door naar een dermatoloog. Een dermatoloog is een arts die gespecialiseerd is in huidziekten. Een ander woord voor dermatoloog is huidarts.  

Een patholoog onderzoekt het stukje huid onder de microscoop. Hij of zij stelt vast of het een basaalcelcarcinoom is en om welke soort het gaat.  

Met de uitslag van het onderzoek kan de dermatoloog bepalen welke behandeling het meest geschikt is.  

Behandeling van een basaalcelcarcinoom 

De huisarts of dermatoloog kan een basaalcelcarcinoom bijna altijd helemaal verwijderen. De kans op genezing is groot. 

Behandelen is belangrijk. Een basaalcelcarcinoom kan namelijk dieper in de huid groeien en spierweefsel, kraakbeen of bot beschadigen.  

Meestal bestaat de behandeling van een basaalcelcarcinoom uit een kleine operatie. Soms kan bestraling een optie zijn. Bijvoorbeeld bij plekjes in het gezicht en rond of op het oor. Bestraling gebeurt soms ook als de plek niet volledig kon worden verwijderd. 

Er zijn ook andere behandelingen mogelijk bij basaalcelcarcinoom, zoals plaatselijke chemotherapie of immunotherapie met een crème, fotodynamische therapie, bevriezen met vloeibare stikstof of wegkrabben en dichtschroeien.

Lees verder over de behandeling van basaalcelcarcinoom

Uitzaaiingen bij basaalcelcarcinoom

Uitzaaiingen komen bijna nooit voor bij basaalcelcarcinoom. Is een basaalcelcarcinoom toch uitgezaaid, dan is soms een behandeling mogelijk met het medicijn vismodegib (Erivedge®). Lees meer over de behandeling van uitzaaiingen bij basaalcelcarcinoom.

Risico op terugkeer

Een basaalcelcarcinoom kan na behandeling terugkeren op dezelfde plek. Het risico op terugkeer hangt af van de groeiwijze, plaats en grootte van het basaalcelcarcinoom en van de eerdere behandeling. Lees verder over terugkerend basaalcelcarcinoom.

Ook kan een nieuw basaalcelcarcinoom op een andere plek ontstaan.

Risico op andere vorm van huidkanker

Mensen met een basaalcelcarcinoom hebben een grotere kans op een andere vorm van huidkanker. De kans op plaveiselcelcarcinoom is 3 keer zo groot. De kans op melanoom is 2,5 keer zo groot. 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Hanke de Vijlder

Dermatoloog, Isala

illustratie-arts-vrouw

Dr. Klara Mosterd

Dermatoloog, Maastricht UMC+

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die basaalcelcarcinoom hebben (gehad)

Logo NVDV

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2020