Vaginale echoscopie bij baarmoedersarcoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij klachten zoals onregelmatig vaginaal bloedverlies, vaginaal bloedverlies na de overgang of bij mogelijk afwijkende eierstokken maakt de arts een vaginale echoscopie. Een ander woord hiervoor is vaginale echografie of inwendige echografie.

Hoe gaat het onderzoek?

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet, maar de weerkaatsing (echo) ervan maakt organen en/of weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Voor dit onderzoek lig je op een gynaecologische stoel met been- of voetsteunen. Ook kan de arts het onderzoek doen terwijl je op je zij ligt of op een bed met een kussen als ondersteuning onder je billen.

De arts maakt bij een vaginale echoscopie gebruik van een dun en langwerpig echoapparaat dat geluidsgolven uitzendt. De arts schuift eerst een soort condoom om de echokop vanwege de hygiƫne. Daarna brengt hij de echokop voorzichtig in je vagina. Zo kan de arts het baarmoederslijmvlies, de spierlaag van de baarmoeder en de eierstokken in detail zien en beoordelen.

Als je opziet tegen het onderzoek

De meeste vrouwen vinden dit onderzoek niet pijnlijk, maar wel ongemakkelijk. Sommige vrouwen hebben er veel moeite mee. Bijvoorbeeld omdat ze vervelende seksuele ervaringen hebben gehad, of omdat een eerder inwendig onderzoek pijnlijk was.

Zie je erg op tegen het onderzoek, bespreek dit dan van tevoren met je arts. Je kunt dan samen naar een oplossing zoeken. Misschien vind je het onderzoek minder vervelend als je de echokop zelf inbrengt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

illustratie-arts-man

Prof. dr. Roy Kruitwagen

Gynaecoloog, Maastricht UMC+

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding

Laatste update: juni 2017