Lymfeklieroperatie bij baarmoederkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij baarmoederkanker is het soms nodig om lymfeklieren in het bekken en/of rond de grote lichaamsslagader weg te halen. Omdat daar uitzaaiingen (kunnen) zitten. Dit heet een lymfeklierdissectie.
Lees op deze pagina over:
- Wanneer een lymfeklieroperatie?
- Lymfoedeem
- Schildwachtklierprocedure in plaats van een lymfeklieroperatie
Wanneer een lymfeklieroperatie bij baarmoederkanker?
Heb je uitzaaiingen van baarmoederkanker in je bekken of rond je grote lichaamsslagader (aorta)? En zijn die uitzaaiingen te groot voor bestraling? Dan kan de arts een lymfeklieroperatie adviseren.
Als je een agressiever tumor type hebt, krijg je vaak ook een lymfeklieroperatie. De arts haalt dan tijdens de buikoperatie uit voorzorg een aantal lymfeklieren weg, om te onderzoeken of daar ook kankercellen in zitten.
Lymfoedeem na een lymfeklieroperatie bij baarmoederkanker
Zijn er tijdens de operatie lymfeklieren verwijderd? Dan kun je last krijgen van vochtophoping in je benen, rond je geslachtsdelen en/of je buik. Dit heet lymfoedeem. Lees verder over lymfoedeem bij baarmoederkanker.
Schildwachtklierprocedure in plaats van een lymfeklieroperatie bij baarmoederkanker
Soms doet de arts in plaats van een lymfeklierdissectie een schildwachtklierprocedure. Dit is een operatie waarbij de arts de schildwachtklier opzoekt, verwijdert en laat onderzoeken.
Lees meer over de schildwachtklierprocedure bij baarmoederkanker.