Vaginaal onderzoek bij baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een vaginaal onderzoek is nodig om de plaats en de grootte van de tumor te bepalen. En om te zien of de tumor in andere weefsels is gegroeid.

Het vaginaal onderzoek bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

  • inwendig onderzoek: speculumonderzoek (uitstrijkje), vaginaal toucher en eventueel een rectaal toucher
  • inwendige echo

Tijdens deze onderzoeken lig je op speciale stoel met beensteunen of op een bed met een kussen onder de billen.

Zie je erg op tegen dit onderzoek, bespreek dit dan van tevoren met de gynaecoloog of verpleegkundige.

Inwendig onderzoek en uitstrijkje

Na het uitwendig onderzoek brengt de gynaecoloog een speculum in de vagina. Een ander woord voor speculum is eendenbek. Op deze manier kan de gynaecoloog de baarmoedermond en de vagina goed bekijken en bepalen hoe groot de tumor is. De gynaecoloog kan ook beoordelen of de tumor in de vagina is gegroeid. Is het onderzoek klaar, dan verwijdert de gynaecoloog het speculum.

Het onderzoek kan gevoelig zijn. Na het onderzoek kun je een beetje bloed verliezen.

Vaginaal toucher

Nadat de gynaecoloog het speculum heeft verwijderd, brengt hij of zij 1 of 2 vingers in de vagina. De gynaecoloog legt de andere hand op je buik. Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de gynaecoloog de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Rectaal-vaginaal toucher

Soms brengt de gynaecoloog 1 vinger via de anus in de endeldarm en tegelijk 1 vinger in de vagina. Zo onderzoekt de arts de omgeving van de baarmoeder en baarmoederhals. Vooral de ophangbanden (parametrium) van de baarmoeder zijn op deze manier goed te beoordelen. 

De gynaecoloog beoordeelt ook of de endeldarm normaal aanvoelt. De endeldarm is het laatste stukje van de dikke darm, vlak voor de anus.
Veel vrouwen ervaren dit als een vervelend onderzoek.

Inwendige echo

De gynaecoloog maakt meestal ook een inwendige echo. Hij of zij brengt de speciale echokop een klein stukje in de vagina. Op een beeldscherm kan de arts de baarmoeder en de eierstokken bekijken. Soms zal de arts ook de tumor in de baarmoederhals opmeten.

Het onderzoek heet ook wel een vaginale echoscopie. Het duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Dit kan vervelend aanvoelen, maar doet meestal geen pijn.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020