Uitstrijkje bij baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een uitstrijkje is vaak onderdeel van een onderzoek naar baarmoederhalskanker. Bekijk hoe een uitstrijkje verloopt. En wat er gebeurt als er afwijkende cellen (met of zonder HPV) in de cellen zitten.

Bij een uitstrijkje neemt de huisarts of assistent cellen weg uit het slijmvlies van de baarmoederhals.

Het maken van een uitstrijkje is vaak onderdeel van het bevolkingsonderzoek.

Kom je met klachten als abnormale afscheiding of abnormaal bloedverlies bij de huisarts, dan krijg je ook een uitstrijkje.

Hoe gaat het maken van een uitstrijkje?

De arts maakt het uitstrijkje tijdens een inwendig onderzoek. Je neemt daarvoor plaats op een gynaecologische stoel met voet- of beensteunen, of op een onderzoekstafel.

Eerst brengt de arts een speculum in. Hiermee kan de arts in de vagina naar de baarmoedermond kijken. Een ander woord voor speculum is eendenbek. Na het inbrengen van het speculum haalt de arts met een speciaal borsteltje cellen van de baarmoedermond af. Hij of zij doet de cellen daarna in een potje met vloeistof.

Is een uitstrijkje pijnlijk?

Het uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten. Sommige vrouwen vinden het uitstrijkje vervelend, maar het doet meestal geen pijn. Door het aanraken van de baarmoedermond kun je na het onderzoek wat bloed verliezen. Dat kan geen kwaad.

Onderzoek van het uitstrijkje

Het uitstrijkje gaat naar het laboratorium voor verder onderzoek. 

Bij een uitstrijkje voor het bevolkingsonderzoek kijkt de laborant eerst of er HPV in de cellen zit. Zo ja, dan onderzoekt de laborant of er afwijkende cellen in het uitstrijkje zitten. 

Is het uitstrijkje gemaakt omdat je klachten had? Dan onderzoekt de laborant eerst of er afwijkende cellen in het uitstrijkje zitten. De volgende stap is dan om te kijken of de afwijkende cellen ook HPV bevatten. 

Wel HPV, maar geen afwijkende cellen

Zit er wel HPV in het uitstrijkje van het bevolkingsonderzoek, maar geen afwijkende cellen? Dan krijg je een uitnodiging voor een controle-uitstrijkje na 12 maanden. Die controle gebeurt dan gewoon weer in de huisartsenpraktijk. 

HPV en afwijkende cellen 

Vindt het laboratorium afwijkende cellen, dan stuurt de huisarts je door naar de gynaecoloog. De gynaecoloog gaat de baarmoederhals dan verder onderzoeken met een colposcoop.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: oktober 2020