Behandeling van baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij baarmoederhalskanker. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.

Welke behandeling je krijgt, hangt af van:

  • de soort baarmoederhalskanker die je hebt
  • hoe groot de tumor is
  • of de tumor is doorgegroeid in weefsels eromheen
  • of er uitzaaiingen zijn en waar die uitzaaiingen zitten
  • je leeftijd en conditie
  • je eigen wensen en voorkeuren

Lees op deze pagina over de behandeling van:

Behandeling van baarmoederhalskanker in een vroeg stadium

Bij baarmoederhalskanker in een vroeg stadium kun je een operatie of een behandeling met bestraling krijgen. 

Wat houdt een vroeg stadium bij baarmoederhalskanker in?

  • De tumor zit alleen in de baarmoederhals (stadium 1) en is kleiner dan 4 cm of:
  • De tumor is in een klein deel van de vagina gegroeid (stadium 2A)

De meeste vrouwen met baarmoederhalskanker in een vroeg stadium kiezen voor een operatie. Een operatie heeft op de lange termijn namelijk minder bijwerkingen dan een behandeling met bestraling.

Na de operatie is soms toch nog een aanvullende behandeling nodig met bestraling of met chemoradiatie. Zo’n aanvullende behandeling maakt de kans kleiner dat de kanker terugkomt. 

Behandeling van baarmoederhalskanker in een meer gevorderd stadium

Bij een uitgebreidere tumor of als voor de behandeling al duidelijk is dat er uitzaaiingen naar de lymfeklieren zijn, krijg je meestal chemotherapie en bestraling. Deze behandeling heet chemoradiatie.

Is chemoradiatie geen goede optie, dan kun je bestraling krijgen in combinatie met hyperthermie.

Heel soms is er na de chemoradiatie toch nog een restje tumor achtergebleven. Dan bespreekt de arts met je de mogelijkheid om alsnog de baarmoeder weg te halen met een operatie.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij baarmoederhalskanker

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor baarmoederhalskanker.

Kinderwens en baarmoederhalskanker

Door de behandeling van baarmoederhalskanker kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden. Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om dit voor de start van de behandeling met je arts te bespreken.

Behandeling van teruggekeerde baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker kan terugkomen na de behandeling. De kans op terugkeer is groter als de kanker bij de diagnose al buiten de baarmoederhals is gegroeid.

Welke behandeling er mogelijk is als baarmoederhalskanker terugkeert, hangt af van de eerdere behandeling en van de plek waar de kanker is teruggekeerd. De arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste behandeling is. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt.

Bestraling met chemotherapie of bestraling met hyperthermie

Als je nog geen bestraling hebt gehad en geen uitzaaiingen hebt, bestaat de behandeling vaak uit chemoradiatie.

Soms adviseert de arts een combinatie van bestraling en hyperthermie. Bijvoorbeeld als chemotherapie niet kan omdat je nieren niet goed meer werken. 

Uitgebreide operatie (exenteratie)

Heb je al bestraling gehad, dan is soms een uitgebreide operatie mogelijk. Die operatie heet een exenteratie. Dit kan alleen als er geen uitzaaiingen zijn. Bij deze operatie verwijdert de arts de tumor uit het kleine bekken. 

Vaak is de kanker niet los te maken van de blaas en/of de urineleiders. De gynaecoloog moet dan ook de blaas verwijderen. Dit heet een voorste exenteratie. Je krijgt dan vaak een urinestoma. Dit is een kunstmatige uitgang voor de urine via de buik. 

Soms is de kanker vergroeid met de dikke darm. De gynaecoloog moet dan een stuk van de darm verwijderen. Dat heet een achterste exenteratie. In dat geval krijg je soms een darmstoma. Dit is een kunstmatige uitgang voor de ontlasting via de buik. Lees verder over darmstoma op stomavereniging.nl.

Soms moet de arts een achterste en een voorste exenteratie doen om de hele tumor te kunnen verwijderen. 

Behandeling van baarmoederhalskanker die niet meer te genezen is

Wanneer de kanker is uitgezaaid naar andere organen, zoals de longen, kun je helaas niet meer genezen. Je kunt dan wel een behandeling krijgen om de ziekte te remmen en vooral om klachten te verminderen. Bijvoorbeeld bestraling, chemotherapie of chemotherapie in combinatie met doelgerichte therapie.

Je arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste behandeling is. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt.

Soms kun je meedoen aan wetenschappelijk onderzoek (trial). Je krijgt dan bijvoorbeeld een nieuwe behandeling of een combinatie van behandelingen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bekijk de trials voor baarmoederhalskanker.

Ziekenhuizen voor baarmoederhalskanker

Voor de behandeling van baarmoederhalskanker kun je terecht in 9 ziekenhuizen in Nederland. Je arts kan je doorsturen naar een van deze ziekenhuizen.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020