Lymfeklierdissectie bij baarmoederhalskanker

Opslaan

Vooral bij een radicale baarmoederoperatie (Wertheim-operatie) is het nodig om de lymfeklieren in het bekken te verwijderen. Dit heet een lymfeklierdissectie. 

Er zijn verschillende redenen voor een lymfeklierdissectie: 

  • Om uit te sluiten dat er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in het bekken. De patholoog onderzoekt de klieren na de operatie onder de microscoop.
  • Wanneer er bij de diagnose al aanwijzingen zijn voor uitzaaiingen in de lymfeklieren van het bekken, en die uitzaaiingen te groot zijn voor bestraling. 

Lymfoedeem 

Wanneer de lymfeklieren verwijderd zijn, kun je last krijgen van zwelling in de benen (lymfoedeem). Je kunt hier last van hebben bij het lopen. 

Voor lymfoedeem geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Als je lymfoedeem op tijd behandelt, is de kans groter dat de zwelling minder wordt of stabiel blijft. Lees meer over de behandeling van lymfoedeem.

Er zijn speciale oedeemtherapeuten om je hierbij te begeleiden als dat nodig is. 

Soms een schildwachtklierprocedure 

Soms doet de arts in plaats van een lymfeklierdissectie een schildwachtklierprocedure. Dit gebeurt alleen in studieverband. 

Een schildwachtklierprocedure is een operatie waarbij de arts de schildwachtklier opzoekt en verwijdert. De schildwachtklier is de lymfeklier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Zitten er geen kankercellen in de schildwachtklier, dan gaat de arts ervan uit dat de andere lymfeklieren ook schoon zijn. Die hoeven dan niet operatief verwijderd te worden. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Cor de Kroon, gynaecoloog-oncoloog, LUMC, Dr. Ramon Smolders, gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC