Onderzoeken bij een atypisch fibroxanthoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je een knobbel op je huid die je niet vertrouwt, ga dan naar de huisarts. Als het nodig is, verwijst de huisarts je naar de dermatoloog. Een dermatoloog is gespecialiseerd in ziektes van de huid. 

Weefselonderzoek

De dermatoloog onderzoekt de knobbel. Als het nodig is, neemt hij of zij een stukje weefsel uit de knobbel af. Het weefsel gaat naar het laboratorium voor verder onderzoek. Een patholoog onderzoekt het weefsel en kan dan vaststellen of het om huidkanker gaat en om welke soort.

Na de operatie onderzoekt een patholoog het weefsel opnieuw. Hij of zij kan dan definitief vaststellen of het om een atypisch fibroxanthoom gaat.

Onderzoek van de lymfmeklieren

De dermatoloog voelt ook of je een vergrote lymfeklier hebt. Als de dermatoloog vergrote lymfeklieren voelt, dan krijg je een echografie van de lymfeklieren. Soms is ook nog een punctie van een lymfeklier nodig. Bij een punctie zuigt de arts cellen op uit de lymfeklier.

Ook deze cellen gaan naar het laboratorium voor verder onderzoek. Zo kan de patholoog vaststellen of het atypisch fibroxanthoom is uitgezaaid naar de lymfeklieren.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Drs. Liselotte Ooms

Dermatoloog in opleiding, Maastricht UMC+

illustratie-arts-vrouw

Drs. Lotte van Lee

Dermatoloog in opleiding, Erasmus MC

Illustratie mensen

Mensen die atypisch fibroxanthoom hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2020