Behandeling van een atypisch fibroxanthoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Wanneer je een atypisch fibroxanthoom hebt, krijg je meestal een operatie. Als een operatie niet mogelijk is, kun je vaak wel bestraling krijgen.

Er zijn verschillende manieren om de tumor weg te halen: 
•    met de standaardmethode
•    met de Mohs’ micrografische chirurgie

De dermatoloog bespreekt met je welke operatietechniek in jouw situatie het beste is.

Hoe gaat een operatie via de standaardmethode? 

Bij deze techniek snijdt de arts de zichtbare tumor weg met een extra rand huid eromheen. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Daarna wordt de wond gehecht. Het verwijderde weefsel gaat naar het laboratorium voor verder onderzoek. 

Een patholoog onderzoekt het weefsel op enkele plekken onder de microscoop. Zo stelt de patholoog vast of er nog kanker in de snijranden zit. Het duurt meestal enkele weken voordat de uitslag bekend is. 

Soms blijkt dat er nog atypisch fibroxanthoom in de snijranden zit. Dan is een tweede operatie nodig.
 
Het voordeel van deze operatiemethode is dat de ingreep vaak binnen 30 minuten klaar is. Het nadeel is dat maar een klein deel van de snijranden wordt nagekeken onder de microscoop. 

Hoe gaat de Mohs micrografische chirurgie?

Bij deze techniek snijdt de arts de tumor zo krap mogelijk weg, dus zonder extra rand gezond ogende huid. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. 

De hele snijrand wordt onderzocht onder de microscoop. Zitten er nog kankercellen in, dan snijdt de arts een volgend stukje huid weg precies daar waar de kankercellen onder de microscoop te zien waren. Daarna vindt opnieuw onderzoek plaats van de hele snijrand onder de microscoop. En zo gaat dit verder tot alle kankercellen weg zijn. 

Het voordeel van Mohs micrografische chirurgie is dat gezond weefsel niet onnodig wordt weggesneden. Soms gebeurt de operatie in etappes gedurende de dag en moet je tussendoor lang wachten. Dat kan een nadeel zijn. 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Drs. Liselotte Ooms

Dermatoloog in opleiding, Maastricht UMC+

illustratie-arts-vrouw

Drs. Lotte van Lee

Dermatoloog in opleiding, Erasmus MC

Illustratie mensen

Mensen die atypisch fibroxanthoom hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2020