Uitzaaiingen bij anuskanker

Opslaan

Anuskanker kan uitzaaien naar andere plaatsen in het lichaam. 

Hoe ontstaan uitzaaiingen bij anuskanker?

De kans op uitzaaiingen bij anuskanker is groter als de tumor verder in het weefsel is gegroeid. Zo kunnen de kankercellen losraken en via het bloed of de lymfe op andere plekken in het lichaam terechtkomen. Bijvoorbeeld in de lymfeklieren in de liezen en bekken, lever of in de longen. 

Waar kan anuskanker naar uitzaaien?

Anuskanker zal meestal als eerste uitzaaien naar de lymfeklieren in de buurt van de anus. Dat zijn bijvoorbeeld de lymfeklieren in de liezen, de lymfeklieren langs de bloedvaten in het bekken of de lymfeklieren rond de endeldarm. Deze uitzaaiingen heten ook wel regionale lymfeklieruitzaaiingen. 

Uitzaaiingen via het bloed

De losgeraakte kankercellen kunnen zich via het bloed verspreiden door het lichaam. Zo kunnen de kankercellen bijvoorbeeld in de longen of lever terechtkomen. De kankercellen kunnen daar uitgroeien tot nieuwe tumoren. Als er zo een nieuwe tumor ontstaat in de longen heb je geen longkanker, maar uitzaaiingen van anuskanker in de longen.  

De arts kan onderzoeken aanvragen om te kijken of er uitzaaiingen zijn. Bekijk welke onderzoeken je hiervoor kunt krijgen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.