Operatie bij angiosarcoom

Opslaan

Welke operatie u moet ondergaan is afhankelijk van de grootte en de plaats van het angiosarcoom. De arts bespreekt dit met u.

De arts probeert de tumor altijd in zijn geheel te verwijderen. Hij snijdt zo mogelijk ruim om de tumor heen. Om te voorkomen dat er kwaadaardige cellen achterblijven en de tumor later weer terugkomt. De mogelijkheden daarvoor zijn sterk afhankelijk van waar de tumor zich precies bevindt. En welke belangrijke structuren of organen zich in de buurt van de tumor bevinden. 

Soms neemt de arts voor de operatie biopten om de tumor heen. Dit doet hij om te bepalen tot hoever de tumor is doorgegroeid. Een biopt is een stukje weefsel. De patholoog bekijkt het weefsel onder de microscoop. Zo kan de arts bepalen tot hoever de tumor is doorgegroeid. 

Moet er veel weefsel bij de operatie weggehaald worden? Dan zal een gespecialiseerd chirurg de wond weer sluiten met weefsel van ergens anders in uw lichaam.

In sommige gevallen is amputatie van de arm of het been de enige mogelijkheid om de tumor helemaal te kunnen verwijderen. Soms is dan eerst een behandeling met regionale perfusie mogelijk. Het doel van perfusie is u een behandeling te bieden waarbij uw arm of been mogelijk gespaard kan blijven.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: april 2015

Dit artikel is geschreven door Patiëntenplatform Sarcomen.

Met medewerking van

Dr. Coevorden, F. van (chirurg-oncoloog), Dr. Steeghs, N. (medisch oncoloog)