Operatie bij angiosarcoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Welke operatie u moet ondergaan is afhankelijk van de grootte en de plaats van het angiosarcoom. De arts bespreekt dit met u.

De arts probeert de tumor altijd in zijn geheel te verwijderen. Hij snijdt zo mogelijk ruim om de tumor heen. Om te voorkomen dat er kwaadaardige cellen achterblijven en de tumor later weer terugkomt. De mogelijkheden daarvoor zijn sterk afhankelijk van waar de tumor zich precies bevindt. En welke belangrijke structuren of organen zich in de buurt van de tumor bevinden. 

Soms neemt de arts voor de operatie biopten om de tumor heen. Dit doet hij om te bepalen tot hoever de tumor is doorgegroeid. Een biopt is een stukje weefsel. De patholoog bekijkt het weefsel onder de microscoop. Zo kan de arts bepalen tot hoever de tumor is doorgegroeid. 

Moet er veel weefsel bij de operatie weggehaald worden? Dan zal een gespecialiseerd chirurg de wond weer sluiten met weefsel van ergens anders in uw lichaam.

In sommige gevallen is amputatie van de arm of het been de enige mogelijkheid om de tumor helemaal te kunnen verwijderen. Soms is dan eerst een behandeling met regionale perfusie mogelijk. Het doel van perfusie is u een behandeling te bieden waarbij uw arm of been mogelijk gespaard kan blijven.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Frits van Coevorden

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Dr. Neeltje Steeghs

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door Patiëntenplatform Sarcomen

Laatste update: april 2015