Wat is…?

Alvleesklierkanker

Opslaan

Alvleesklierkanker is kanker van de alvleesklier. Een ander woord voor alvleesklierkanker is pancreascarcinoom. 

Deze vorm van kanker wordt meestal pas laat ontdekt. Lees welke symptomen op alvleesklierkanker kunnen wijzen en wat de risicofactoren zijn voor alvleesklierkanker.

In de alvleesklier komen diverse soorten cellen voor. Uit deze cellen kunnen verschillende soorten tumoren ontstaan. De meest voorkomende vorm van alvleesklierkanker is kanker van de afvoerbuisjes (exocriene klieren). Een ander woord hiervoor is adenocarcinoom.

Vormen van alvleesklierkanker


Adenocarcinoom

Een adenocarcinoom kan in verschillende gedeeltes van de alvleesklier zitten:

  • in de kop: pancreaskopcarcinoom (75% van de gevallen)
  • in het lichaam: pancreascorpuscarcinoom (15-20% van de gevallen)
  • in de staart: pancreasstaartcarcinoom (5-10% van de gevallen)

De informatie op kanker.nl gaat over deze vorm van alvleesklierkanker. Er zijn ook nog andere vormen. Die worden hieronder kort beschreven:

Acinaircelcarcinoom

Dit is een tumor die ontstaat uit de cellen die de enzymen produceren. Het is een zeldzame tumor, 5% van de pancreastumoren is een acinaircelcarcinoom.

Hamoudi tumor

Deze tumor wordt ook wel pseudopapillaire tumor of Gruber-frantz tumor genoemd. Dit is meestal een goedaardig gezwel met een goede prognose. De tumor is vaak ingekapseld waardoor hij niet in andere weefsels groeit of uitzaait. Daardoor kan de tumor met een operatie goed verwijderd worden.
Het ontstaat meestal bij vrouwen tussen de 20 en 40 jaar. Het is een zeldzame tumor, 1 tot 3% van de exocriene pancreastumoren is een hamoudi tumor.

Neuro-endocriene tumor

Neuro-endocriene tumoren (NET) kunnen overal in het lichaam voorkomen, maar worden het meest gevonden in het maag-darmkanaal, de alvleesklier en de longen. De symptomen en klachten bij een NET in de alvleesklier zijn heel verschillend, net als het onderzoek en de behandeling die daarbij passen.

Andere typen tumoren in de alvleesklier

Er kunnen ook tumoren in de alvleesklier voorkomen, die niet in de alvleesklier zelf zijn ontstaan. Bijvoorbeeld:

  • tumor van de papil van Vater
  • galwegtumor
  • dunnedarmtumor

Deze tumoren ontstaan vlakbij de alvleesklier en kunnen er in doorgroeien. Ze ontstaan niet uit de cellen van de alvleesklier zelf. Het is dus geen alvleesklierkanker.  

De naam van een tumor hangt af van het soort weefsel waaruit de tumor is ontstaan. Soms kan weefselonderzoek niet uitwijzen uit welk type weefsel een tumor in de buurt van de papil van Vater is ontstaan. Zo’n tumor heet een periampullaire tumor.

Een tumor van de papil van Vater en een galwegtumor worden vaak in een vroeger stadium ontdekt. Dit komt doordat de tumor de afvoer van de gal naar de darmen blokkeert. Hierdoor ontstaat geelzucht. Door de vroegere diagnose zijn de vooruitzichten vaak iets beter dan van een adenocarcinoom.

Een tumor in de grote galbuis is soms moeilijk van alvleesklierkanker te onderscheiden. Dat komt omdat de galbuis door de alvleesklier loopt.

Dunnedarmkanker is een heel ander soort tumor waarbij een ander ziektebeeld hoort. Maar wanneer een dunnedarmtumor ontstaat rond de kop van de alvleesklier, kunnen de klachten in 1e instantie lijken op die van alvleesklierkanker.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2014

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal.

Met medewerking van

Thiel, T. (medewerker patiëntencommunicatie), Dr. Timmer, R. (MDL-arts), Dr. Tytgat, K.M.A.J. (MDL-arts)