Behandeling van alvleesklierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Voor alvleesklierkanker zijn er meerdere behandelingen mogelijk. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is. En of je wel een behandeling wilt.

Mogelijke behandelingen bij alvleesklierkanker

Lees op deze pagina over:

En over:

Operatie bij alvleesklierkanker

Met een operatie wil de chirurg de tumor verwijderen. Een operatie kan alleen als je geen uitzaaiingen hebt. En als de tumor niet te ver doorgroeit in belangrijke bloedvaten. Er zijn dan verschillende operaties mogelijk. Soms krijg je chemotherapie voor of na de operatie.

Lees verder over operaties bij alvleesklierkanker.

Chemotherapie bij alvleesklierkanker

Chemotherapie kan een behandeling zijn als je uitzaaiingen hebt. Met de chemotherapie probeert de arts de ziekte te remmen. Ook kunnen je klachten minder worden door chemotherapie.

Lees verder over chemotherapie bij alvleesklierkanker.

Bestraling bij alvleesklierkanker

Bestraling is een behandeling bij uitgezaaide alvleesklierkanker. Bestraling zorgt ervoor dat je minder last hebt van de uitzaaiingen. Soms krijg je de bestraling samen met chemotherapie.

Lees verder over bestraling bij alvleesklierkanker.

Stent bij alvleesklierkanker

Als de tumor je galwegen verstopt, probeert de arts de doorgang weer open te maken. Je kunt dan een stent krijgen. Je arts plaatst de stent tijdens een ERCP-onderzoek.

Lees verder over een stent bij alvleesklierkanker.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen van alvleesklierkanker

Als je de diagnose alvleesklierkanker krijgt, zijn je vooruitzichten vaak niet goed. Er is daarom veel onderzoek naar nieuwe behandelingen en naar manieren om alvleesklierkanker eerder te ontdekken.

Deltaplan Alvleesklierkanker

In Nederland gebeurt veel onderzoek door het Deltaplan Alvleesklierkanker. In het Deltaplan werkt patiëntenplatform Living With Hope samen met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG).

Soms kun je meedoen aan zo’n onderzoek. Dat heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor alvleesklierkanker.

Op de website van Living With Hope kun je lezen welke nieuwe ontwikkelingen er zijn bij alvleesklierkanker.

Als je twijfelt over een behandeling

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer over als je twijfelt over een behandeling.

Je niet laten behandelen tegen de kanker

Je kunt ervoor kiezen om geen behandeling tegen de kanker te willen. Meer dan de helft van de mensen met alvleesklierkanker krijgt geen behandeling tegen de kanker zelf.

Dat komt omdat de kanker vaak al is uitgezaaid als je hoort dat je alvleesklierkanker hebt. Of omdat de tumor groeit in andere organen of in de grote bloedvaten. Dan kun je niet meer genezen. Soms krijg je dan chemotherapie om de kanker te remmen, maar er zijn ook behandelingen tegen de pijn of tegen andere klachten die door de kanker komen.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Ziekenhuizen bij alvleesklierkanker

De behandeling van alvleesklierkanker is moeilijk. Het is belangrijk dat het ziekenhuis hiermee ervaring heeft. Daarom krijg je soms een deel van de behandeling in een gespecialiseerd ziekenhuis.

Bekijk de ziekenhuizen voor alvleesklierkanker.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige

Annuska Schoorlemmer, MSc.

Verpleegkundig specialist, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

DPCG logo

DPCG

Dutch Pancreatic Cancer Group

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Hanneke Wilmink

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Ellen Jellema-Betten

Verpleegkundig specialist HPB, UMCG

Foto Lieke Corpelijn

Lieke Baade-Corpelijn, MSc.

Verpleegkundig specialist, Maastricht UMC+

Linkedin

illustratie-arts-man

Prof. dr. Marc Besselink

Chirurg-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2023