Gevolgen

Voeding bij acute leukemie

Opslaan

U kunt door kanker of uw behandeling problemen krijgen met eten. Uw eetlust kan veranderd zijn. Bijvoorbeeld omdat u misselijk bent door chemotherapie. Of omdat uw smaak is aangetast, waardoor alles anders smaakt. Eten is dan niet meer vanzelfsprekend lekker en leuk. Daardoor kunt u onbedoeld afvallen. Of juist zwaarder worden. 

Goede voeding is belangrijk

Niet iedereen krijgt dezelfde klachten. De voedingsproblemen verschillen per persoon. Maar zelfs als u geen problemen heeft, kan informatie over voeding belangrijk zijn. Juiste voeding zorgt voor een goed lichaamsgewicht en voldoende kracht in uw lichaam. Dat kan u helpen om de behandeling te doorstaan en ervan te herstellen. Daarom is het verstandig om goed te eten en te drinken.

Diëtist

Heeft u vragen over uw eigen situatie, stel die dan aan uw (huis)arts of verpleegkundige. Zij kunnen u in contact brengen met een diëtist. Die kan u een persoonlijk voedingsadvies geven.

Voedingsadviezen bij chemotherapie

Door het grote risico op infecties kunt u adviezen over voeding krijgen. Afhankelijk van de soort en hoeveelheid medicijnen is soms kiemarme voeding nodig. Dit is voeding met zo min mogelijk schimmels, gisten en ziekteverwekkers.

Door misselijkheid en pijnlijke slijmvliezen kan eten moeilijk zijn. Terwijl goed eten juist belangrijk is voor uw herstel. Samenwerking met een diëtist is dan nodig. De diëtist kan samen met u bekijken welk voedsel voor u het handigste en het best is. Lukt het echt niet om zelf genoeg te eten? Dan krijgt u voeding via een infuus. Meestal zit dit infuus in een groot bloedvat onder het sleutelbeen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2013

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding, Hematon.