Voeding bij ALL

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Door kanker of de behandeling kun je problemen krijgen met eten. Je eetlust kan veranderd zijn. Bijvoorbeeld omdat je misselijk bent door chemotherapie. Of omdat je smaak is aangetast, waardoor alles anders smaakt. Eten is dan niet meer vanzelfsprekend lekker en leuk. Daardoor kun je onbedoeld afvallen. Of juist zwaarder worden. 

Goede voeding is belangrijk

Niet iedereen krijgt dezelfde klachten. De voedingsproblemen verschillen per persoon. Maar zelfs als je geen problemen hebt, kan informatie over voeding belangrijk zijn. Juiste voeding zorgt voor een goed lichaamsgewicht en voldoende kracht in je lichaam. Dat kan je helpen om de behandeling te doorstaan en ervan te herstellen. Daarom is het verstandig om goed te eten en te drinken.

Diëtist

Heb je vragen over je eigen situatie, stel die dan aan je (huis)arts of verpleegkundige. Zij kunnen je in contact brengen met een diëtist. Die kan je een persoonlijk voedingsadvies geven.

Voedingsadviezen bij chemotherapie

Door het grote risico op infecties kunt u adviezen over voeding krijgen. Afhankelijk van de soort en hoeveelheid medicijnen is soms kiemarme voeding nodig. Dit is voeding met zo min mogelijk schimmels, gisten en ziekteverwekkers.

Door misselijkheid en pijnlijke slijmvliezen kan eten moeilijk zijn. Terwijl goed eten juist belangrijk is voor uw herstel. Samenwerking met een diëtist is dan nodig. De diëtist kan samen met u bekijken welk voedsel voor u het handigste en het best is. Lukt het echt niet om zelf genoeg te eten? Dan krijgt u voeding via een infuus. Meestal zit dit infuus in een groot bloedvat onder het sleutelbeen.

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: februari 2013