De eerste controle ...

Het is donderdag 22 oktober. Een spannende dag ... vanmiddag voor de eerste controlebezoek bij de radiotherapeut/oncoloog samen met de KNO-arts. Zoals eerder gezegd geen scans, maar louter en alleen een visuele inspectie. Omdat ik vorige week al inwendig met de laryngoscoop (slangetje met een camara) door mijn neus ben onderzocht, hoefde er vandaag alleen maar door de mond te worden gekeken. Verder werden mijn hals en nek uitgebreid met de handen gevoeld of er geen opgezwollen klieren waren. Ik moest aansluitend nog wel bloed afgeven om de effecten op mijn schildklier te onderzoeken.

Inwendig ziet het er allemaal keurig uit. Mijn slijmvliezen herstellen zich keurig. Geen onrustige plekken te zien. Littekenweefsel en taai slijm is normaal en dat verdwijnt in de loop van de tijd vanzelf. De artsen waren zichtbaar enthousiast over het voorspoedige verloop van mijn herstelproces. Ik slik geen pijnstillers of andere medicijnen meer. Mijn smaak is sneller dan verwacht aan het herstellen. Het eten is op dit moment weliswaar de grootste uitdaging, maar het gaat stapje voor stapje beter. Mijn energienivo zal de komende tijd onder goede begeleiding rap verbeteren. Kortom, het geeft allemaal heel veel vertrouwen voor de toekomst. De volgende controle is op 17 december.

Onlangs (juni 2015) verscheen er een medische publicatie waarin stond dat onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen een nieuwe bestralingstechniek hebben ontdekt voor patiënten met een tumor in het hoofdhalsgebied (http://www.gezondheidsnet.nl/kanker/nieuwe-bestralingstechniek-voorkomt…). Met deze techniek kan de veelvoorkomende bijwerking, de droge mond, worden voorkomen. De kans is in ieder geval een stuk kleiner is vergeleken bij traditionele bestralingsmethodes. Speekselklieren blijken een gevoelig gebiedje te hebben. Als deze wordt gespaard geeft dat uiteindelijk veel minder schade aan de speekselklier. Verder heeft men ontdekt dat beschadigde speekselklieren (na bestraling) kunnen worden hersteld door middel van stamceltherapie. Dit laatste is voor mij wellicht interessant om verder uit te zoeken. Uiteraard hebben we dit onderwerp aangesneden vanmiddag tijdens mijn controle bezoek. Men gaat het verder uitzoeken. Eventuele stamceltherapie is pas opportuun als alles mijn keel is hersteld ... over een jaar.

Morgenochtend ga ik op bezoek op mijn werk. In juni was ik er voor het laatst en het leek me een om weer een keer langs te gaan voor het contact met mijn collega's. In de nabije toekomst komt er een moment dat ik weer ga werken. Dat zal ook in kleine stapjes gaan. Wanneer dat moment is, durf ik niet te zeggen. Wat ik wel weet, is dat hoe langer de periode van absentie duurt, hoe moeilijker het wordt om weer naar het werk te gaan. Voor mij is herstellen prioriteit nummer 1. Eerst maar zorgen voor een stabiele basis en waarop ik verder kan bouwen.

Elke en ik hebben het plan bedacht om volgende maand een weekje met zijn tweetjes naar de zon te vliegen. Waarheen? Ergens waar de zon schijnt en het warm is, om energie bij te tanken. Te meer ook omdat afgelopen zomer onze vakantie er bij is ingeschoten. Ik twijfel nog een beetje vanwege mijn eetproblemen. Ik ben nog afhankelijk van drinkvoeding en thuis hebben we alles bij de hand om voeding te bereiden die ik kan hebben. Op vakantie is dat een stuk lastiger. Aan de andere kant ... over een maand voel ik me waarschijnlijk stukken beter. Ook ten aanzien van mijn smaak en het slikken. Vakantie zal ik bovendien ook eerst met mijn werkgever moeten overleggen.

4 reacties

Gefeliciteerd met zo'n goeie controle. Ergens weet je wel dat het goed zit maar het is o zo fijn als de deskundigen dat dan bevestigen. Zo kun je weer even voort en je concentreren op je verdere herstel. Goed van je om weer op je werk langs te gaan maar pas op dat je niet te lang blijft of teveel praat hoor. De vermoeidheid komt als je weer thuis bent. Een weekje zon is ook een heerlijk vooruitzicht zeg. Lekker even ertussen uit zal je genezing ook goed doen.

Ik heb meteen gegoogeld op stamceltherapie speekselklieren en lees dat vooral het UMCG hier veel onderzoek naar heeft gedaan. Wordt dit in de praktijk ook al toegepast dan? Na bijna een jaar zou ik zo graag weer een broodje kaas willen eten en dan biedt dit in de toekomst misschien wel mogelijkheden.

Lieve groet,
Marga.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Jerrel,
Ik loop achter zie ik net: dit bericht zag ik nadat ik reageerde op je vorige. (We zijn een weekje weggeweest en ik kreeg de reactie niet geplaatst net voor we gingen dus dat deed ik net pas).
Gefeliciteerd met de goede uitslag! Fijn, dat geeft een mooie impuls voor de komende tijd. Ook goed dat je weer nadenkt over een weekje weg en op het werk langsgaan. Ik ben het met Marga eens: je merkt pas als het achter de rug is, hoe vermoeiend het is. Maar je wereld is weer groter aan het worden en dat is mooi! En neem het een stap per keer. Ik kan je aanbevelen om die week lekker samen weg te gaan. Drinkvoeding mee als dat nog nodig is en vooral genieten van de warmte en elkaar.
Hartelijke groet, Els
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dank je wel Marga. Ik was gisteren anderhalf uur op mijn werk. Het was fijn om weer tussen mijn lieve; warme en betrokken collega's te zijn. Heb zelfs nog kort in een vergadering meegeluisterd en heb heel veel mensen gesproken. Ik was in de middag helemaal op. De dag erna voelde ik nog de vermoeidheid. Blijkbaar toch te veel in inkeer en te veel gepraat .... en mijn lijf reageert meteen, precies zoals je schreef. Ik ga t.z.t. het UMCG in Groningen benaderen voor meer informatie over de stamceltherapie. Hou je uiteraard op de hoogte. Een warme groet, Jerrel

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Els, dank je wel!
Die 10 dagen in December worden waarschijnlijk Jamaica. Het is daar nu 25-30 graden en zonnig. Maandag hakken we de knoop door. Genieten gaan we zeker!
Mijn werk is een van die stenen die (tijdelijk) uit de muur is geslagen en dat ga ik komende maanden heel voorzichtig opbouwen. Er is gelukkig geen enkele druk en dat geeft mij de rust om goed te herstellen. Na de reactie van gisteren na mijn bezoek aan mijn werk, weet ik dat ik nog niet zover ben. Groetjes, Jerrel

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14